Zdravlje
0

Svjetski dan osteoporoze

FENA
Institut za nuklearnu medicinu i Klinika za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, u povodu 20. oktobra, Svjetskog dan borbe protiv osteoporoze, večeras organizira stručni simpozij o toj bolesti, saopćeno je iz KCUS-a.

Istim povodom za subotu je na trgu fra Grge Martića - Katedrala, uz nadzor kvalifikovanog medicinskog osoblja, za građane planirano besplatno mjerenje ultrazvučne gustine petne kosti.

Osteoporoza je tiha i neprimjetna bolest kostiju koja dovodi do smanjenja koštane gustine i povećanje rizika za nastanak prijeloma kostiju. Ona se lako dijagnosticira ako to bude urađeno na vrijeme, a suvremeni lijekovi dovode čak i do potpunog izlječenja.

Podsjećanja radi, svaka treća žena i svaki osmi muškarac do kraja života pretrpi najmanje jednu osteoporotičnu frakturu. Svaka četvrta osoba s osteoporotičnom frakturom kuka umire od komplikacija u prvoj godini nakon povrede, a svaka treća osoba je ovisna o tuđoj pomoći.

U Evropi 75 miliona ljudi boluje od osteoporoze. Od toga je 80 posto žena. Procjenjuje se da u BiH trenutno 162.000 žena boluje od osteoporoze.