Zdravlje
23

Svjetska zdravstvena organizacija protiv pretilosti

FENA
Smanjiti prosječan unos soli u prehrani za 30 posto, povećati tjelesnu aktivnost za 10 posto, nametnuti porez na proizvode loše za zdravlje, sve su to obveze koje je ove sedmice preuzela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi zaustavila širenje pretilosti u svijetu do 2020.

Zemlje članice WHO-a, okupljene od 20. maja na općoj skupštini, usvojile su konsenzusom rezoluciju u tom smislu, prenose mediji.

Tom se rezolucijom uvodi plan djelovanja protiv neprenosivih bolesti (srčanih bolesti, raka, hroničnih dišnih bolesti i dijabetesa) boreći se s nizom rizičnih faktora, među kojima je i pretilost.

"Troškovi nedjelovanja znatno premašuju troškove poduzimanja mjera", ističe se u planu djelovanja WHO-a, koji objašnjava da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost peti faktor rizika od smrti na svjetskom nivou te da najmanje 2,8 miliona odraslih umire zbog njih svake godine.

"Usvajanje plana djelovanja iznimno je važno za borbu protiv jedne od najrazornijih zdravstvenih kriza u današnje vrijeme", izjavio je John Stewart, jedan od odgovornih iz nevladine organizacije Corporate Accountability International.

Velike prehrambene kompanije, prema njegovom mišljenju, u sektoru ostvaruju "profit proizvodeći preslatku, premasnu ili preslanu hranu".

Plan djelovanja WHO-a poziva kompanije na ssradnju i nudi državama niz dobrovoljnih ciljeva.

"Borba protiv pretilosti je prioritet, jedan od najvažnijih faktora borbe protiv neprenosivih bolesti", izjavio je direktor odjela Nutrition za zdravlje i razvoj WHO-a Francesco Branca.