Zdravlje
0

Sve veći broj trudnica s dijabetesom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Broj žena koje su dobile dijabetes prije trudnoće u zadnjih sedam godina se udvostručio, pokazala je studija kalifornijskih naučnika.

Ovaj zabrinjavajući trend predstavlja veliki rizik i za majke a i za novorođenčad.

Takođe, povećan je i broj trudnih tinejdžerki koje su dobile ovu bolest. Ako ne kontrolišu dijabetes, ove majke su u opasnosti da pobace dijete ili da ono bude prerano rođeno, piše AP. Njihove bebe imaju veće šanse da se rode sa nekim defektom.

"To su trudnoće visokog rizika," kaže doktorica Florence Brown, stručnjak na poljima trudnoće i dijabetesa. "Sve žene koje imaju ovu vrstu bolesti moraju planirati svoju trudnoću."

Istraživanje u Californiji bilo je fokusirano na 175.000 etnički različitih žena koje su se porodile u bolnici Kaiser u Južnoj Californiji od 1999. do 2005. godine. Istraživači vjeruju da se ovaj uzorak može primijeniti i na druge.

Početni broj trudnica s dijabetesom bio je mali. 1999. godine on je iznosio 245, a do 2005. taj broj se popeo na 537. To znači da je bilo osam oboljelih na uzorku od 1.000 žena, a samo nekoliko godina kasnije 18 od 1.000 žena imalo je ovu bolest.

Najviše je ovakvih slučajeva kod trudnica koje imaju između 13 i 19 godina.

"Postoje neke stvari koje žene mogu učiniti prije nego nastupi trudnoća da bi njihovo dijete bilo zdravo," kaže naučnik Jean Lawrence. "Te mjere podrazumijevaju kontrolisanje šećera u krvi, zdrave dijete i redovno vježbanje. Ženama koje imaju višak kilograma takođe se preporučuje da prvo smršaju prije nego zatrudne.