Zdravlje
1k

Sve je u Milkos siru

Proteini su uz vodu osnovni i najvažniji sastojci ćelije. Obezbjeđuju pravilno funkcionisanje tijela, čvrstine i snage tkiva. Bez proteina nema enzima, hormona i antitijela. Sastavni su dio svake ćelije i osnovni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose itd.

Proteini se nalaze najviše u mesu riba, jajima, mlijeku, jogurtu i siru. Feta sir i mladi sir predstavljaju jedan od najvažnijih izvora proteina, kalcija i fosfora.

Milkos sirevi

Prateći zahtjeve potrošača Sarajevska mljekara Milkos posvetila se uvođenju linije proizvoda sa dodanom vrijednošću a sve je bazirano na potpuno prirodnom procesu i kvalitetnom mlijeku bez vještačkih dodataka. S obzirom na zahtjeve potrošača odlučili smo početi proizvodnju Milkos feta sira i mladog sira koji su veoma specifični i za koje se može reći da su pravi izvor prirodnih proteina koji se u našim proizvodima nalaze u većoj koncentraciji nego u konvencionalno proizvedenim sirevima ovog tipa. Veoma ja važno istaknuti da naši proizvodi ne sadrže gluten što omogućava da ljudi koji boluju od celijakije i osjetljivi su na gluten slobodno konzumiraju naše proizvode.

Bogat izvor proteina surutke

Milkos mladi i feta sir proizvodi se procesom ultrafiltracije i reverzne osmoze čime se omogućava maksimalno iskorištavanje svih sastojaka mlijeka naročito proteina i vitamina. Proizvodi se od retentata koji nastaje koncentrovanjem obranog mlijeka pet puta. Ultrafiltracija i reverzna osmoza kao procesi uzimaju i zadržavaju najbolje i za zdravlje najvažnije sastojke iz mlijeka koji se na taj način konzumiraju u našim sirevima. Posebno su važni proteini surutke koji se na ovaj način zadržavaju u našem mladom i feta siru.

Metoda ultrafiltracije i reverzne osmoze u Milkosu se obavljaju tako da se prije procesa proizvodnje sira izvuče voda iz mlijeka tako da u daljem procesu sirenja nema isticanja surutke. Svi dobri sastojci iz surutke uključujući i proteine se na ovaj način zadržavaju u siru.

Idealan obrok

Važno je istaći da se proteini surutke, koji čine približno 20% ukupnih proteina mlijeka, ovom metodom zadrže u siru i daju mu posebnu nutritivnu vrijednost.

Visok sadržaj proteina mladog sira od 15% čini ga pogodnom zamjenom za meso i idealnim obrokom za sportiste i osobe sa pojačanom fizičkom aktivnosti. Nizak sadržaj ugljikohidrata i masti (5%) daju siru dijetetska svojstva. Blagog i primamljivog je okusa sa vrlo malo soli. Može se konzumirati kao dodatak drugim jelima, salatama i slično.

Milkos mladi sir proizvodi se procesom ultrafiltracije kojim se zadržavaju svi proteini mlijeka. Posebnu vrijednost mu daju proteini surutke koji čine 20% ukupnih proteina mlijeka.

Sadržaj ovih visokovrijednih proteina u 100 grama mladog i feta sira je 3% što je ekvivalentno konzumaciji 0,5 litara surutke što je i maksimalno preporučeni dnevni unos.

Konzumacija od 250 grama sira dnevno, odgovara konzumaciji 1,25 litara mlijeka dok po sadržaju proteina surutke odgovara 1,25 litara surutke dnevno.