Zdravlje
0

Suluda ideja kanadskog profesora: Konzumiranje slina čini nas otpornijim

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedan kanadski profesor ohrabruje svoje studente da čačkaju nos u pokušaju da utvrdi da li ta navika donosi zdravstvene beneficije.

Profesor Scott Napper traži od svojih studenata da istraže moguće zdravstvene koristi od konzumiranja sline iz svog nosa. On vjeruje kako upravo to može pospješiti imunološki sistem, budući da se na taj način u tijelo vraća mala i bezopasna količina bakterija.

Njegova teorija slijedi ostale koje sugeriraju da je poboljšana higijena dovela do povećanja broja alergija i autoimunih poremećaja. Profesorova studija uključuje dijeljenje studenata u dvije grupe, u jednoj studenti jedu slinu iz nosa, dok drugi ne učestvuju u antisocijalnom ponašanju. Potom će promatrati kako njihov imunološki sistem reagira na nove navike, prenosi Daily Mail.

Profesor Napper očekuje kako će okupiti veći broj volontera, kako bi utvrdio da ljudi koji jedu sline time jačaju svoj imunološki sistem.

"Iz evolucijske perspektive, mi smo se razvili u vrlo prljavim uvjetima, pa možda ta naša današnja želja za čistim okolišem i ne ide baš u našu korist", smatra ovaj profesor. Iako se njegove ideje čine suludim, profesor Napper nije usamljen u svojim razmišljanjima. Pojedine njegove kolege smatraju kako imunološki sistem možemo poboljšati tako što grickamo nokte.