U apotekama za 10 godina
0

Stvoren antibiotik sposoban da uništi bakteriju MRSA

Sarajevo-x.com
Naučnici su stvorili porodicu "superantibiotika" koji su sposobni da se bore sa MRSA-om (Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus) i drugim bakterijama koje izazivaju smrtonosne infekcije.

U laboratorijskim testovima jedan od lijekova uspio je uništiti ovu otpornu bakteriju koja se često pojavljuje u bolnicama, javlja "Daily Mail".

Mnoge superbakterije otporne su na sve osim na jedan ili dva antibiotika, a s obzirom da im otpornost na njih raste iz dana u dan, neki naučnici predviđaju "medicinsku apokalipsu" u kojoj će bolničke bakterije biti potpuno otporne.

Lijekovi su više nego uspješno uništili bakteriju MRSA-e, a uspjeli su i eliminisati Escherichiju coli, od koje se još teže izliječiti.

Bakterije otporne na antibiotike samo u Evropskoj uniji godišnje ubiju oko 25.000 ljudi, pa bi ovi novi tretmani mogli spasiti mnoge živote.

Ted Bianco iz "Wellcome Trusta", fondacije koja je dijelom finansirala istraživanje, rekao je: "Ovo je važan korak naprijed za borbu protiv bakterija otpornih na uobičajne lijekove".

Novi lijekovi još su u fazi razvoja, a ako sve bude išlo po planu, mogli bi se naći u apotekama za desetak godina. Detalji o njima objavljeni su u prestižnom magazinu "Nature".