Zdravlje
33

Stres u saobraćaju može izazvati teške posljedice za mentalno zdravlje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Čekanje u saobraćajnoj gužvi ili redu može prouzrokovati više problema od obične nervoze i dovesti do ozbiljnih mentalnih posljedica, pokazalo je istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istraživanje je provedeno u SAD-u, među muškarcima i ženama od 25 do 74 godine.

Svakodnevna nervoza zbog čekanja u saobraćajnoj gužvi može se akumulirati tokom vremena i izazvati probleme kasnije tokom života. Istraživači koji su proveli analizu smatraju da su zadržavanje prisebnosti i "hladna glava" u takvim situacijama jednako važni za zdravlje kao i zdrava prehrana ili tjelovježba.

Koristeći podatke iz ankete naučnici su zaključili da su negativne posljedice zbog stresa u saobraćaju, svađanje s partnerima, sukobi na poslu, nervoza, promjene u ponašanju...

Istraživanje je pokazalo da problemi s mentalnim zdravljem nisu posljedica samo velikih događaj u životu, već i posljedica naizgled sitnih iskustava.

"Način na koji se bavimo svakodnevnim emocijama djeluje na naše ukupno mentalno zdravlje", prokomentarisala je rezultate istraživanja Susan Charles, profesorica psihologije i socijalnog ponašanja, piše Daily Mail.