Zdravlje
0

Stres pogoduje in vitro oplodnji

Sarajevo-x.com
Prethodna istraživanja su pokazala da stres smanjuje šanse postizanja trudnoće putem umjetne oplodnje. Međutim, istraživanje eksperata za plodnost iz bolnice pri Univerzitetu Staten Island u New Yorku su došli do drugačijih saznanja, piše "Telegraph".

Najnovija istraživanja su zapravo pokazala da žene pod uticajem stresa imaju dvostruko veće šanse za uspješnu trudnoću u odnosu na žene koje su opuštenije. Ovi podaci su rezultat istraživanja provedenog na grupi od 217 žena koje su prolazile tretmane in vitro oplodnje.

Od svih žena je zatraženo da na skali od jedan do deset ocijene koliko su zapravo pod stresom tokom tretmana in vitro oplodnje.

Uspješnost in vitro tretmana kod žena koje su dale ocjenu od jedan do tri je 30%, a kod onih koje su se odlučile za ocijenu od sedam do deset, procenat uspješnosti tretmana je znatno veći i iznosi 50 do 60%.

"Prilično smo iznenađeni rezultatima istraživanja. Očekivali smo nešto potpuno suprotno", rekao je dr. Robert Hunter i dodao da ovo ipak nije potpuna novost jer je još jedno istraživanje prethodno pokazalo slične rezultate.

Hunter je također rekao da je ovo istraživanje ponudilo dokaze da je stres ponekad koristan i da može poboljšati funkcije ljudskog organizma.

Kada je osoba pod stresom, podiže se i nivo ključnih hormona, uključujući adrenalin i kortizol.

"Ovo istraživanje je prikazalo kompleksnost stresa. Postoji kompleksna veza između stresa i reproduktivnosti koja nam je još uvijek nepoznata, što iziskuje nova istraživanja na ovom polju", rekao je dr. Hunter.

Njegov saradnik dr. Eric Knochenhauer je rekao da je također potrebno žene pitati koji su uzrocima stresa, da li se radi o nesuglasicama sa partnerom, troškovima in vitro tretmana ili pritiscima porodice i prijatelja.

"Razgovor pacijenata sa njihovim prijateljima o plodnosti je prije bio rijedak slučaj, ali sada se to događa češće. Takvi razgovori mogu prouzrokovati stres", zaključio je dr. Knochenhauer.

"Starije žene su manje zabrinute od mlađih kada se govori o uspješnoj trudnoći. Njihovo mišljenje je da imaju male šanse da zatrudne, pa se ne brinu previše zbog toga, jer imaju manja očekivanja od mlađih žena", riječi su trećeg istraživača, dr. Michaela Trauba.