Zdravlje
139

Street Workout: Atraktivno, dinamično i besplatno vježbanje u banjalučkim parkovima

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Street workout je relativno nov način vježbanja, a karakterističan je zato što predstavlja kombinaciju gimnastike i akrobacija na otvorenom uz slobodan stil koji cijeli nastup čini atraktivnim i zanimljivim. Grupa mladih Banjalučana koji se bave ovim sportom održala je jedan od svojih treninga u prirodi.

"Mladi ovo vole jer je zanimljivo, ima dosta akrobacija, preskakanja, zavisi ko koji stil voli trenirati, imamo i način treniranja koji zovemo baze, to su osnovne vježbe, vojne vježbe, sklekovi, zgibovi, sprint, čučanj, trbušnjaci isl. Neki zahtjevniji nivo su elementi koji su uzeti iz gimnastike, a djelimično i mi smišljamo pokrete, zato se i zove slobodan stil. Imamo svoj stajling i pokušavamo u ritmu muzike da smislimo neku tačku koja traje otprilike oko dvije minute i da povežemo što više stvari, dakle, u kontinuitetu što više stvari uradite i iskombinujete, dobijate veću ocjenu na takmičenju“, rekao je član ekipe Bar Legion iz Banje Luke, Pavle Đurđević.

Bar Legion čini pet momaka koji predstavljaju Banju Luku na međunarodnim i regionalnim takmičenjima, a sve je počelo prije nešto više od dvije godine kada su Banjalučani Pavle Đurđević, Goran Milanović i Andrej Vulović došli na ideju da vježbaju na otvorenom.

"Na ideju smo došli kada je grad izgradio parkove sa spravama za vježbanje što nam je omogućilo da vježbamo u prirodi. Istraživali smo na internetu i krenuli da učimo šta je to street workout i koje su njegove prednosti. Mi smo bili prvi, a u gradu danas ima nekoliko ekipa koje se bave ovim i ovo je pokret koji spaja zajednice, Zagreb, Sarajevo, Beograd i Banju Luku. Ja sam bio na takmičenjima u Latviji, kao predstavnik BiH i zauzeo sam 25 mjesto, to je relativno novo za mene, tako da sam više išao da se upoznam sa ovim još. Bio sam i u Zagrebu, sve su to lijepa iskustva, sada se spremam da budem na svjetskom nivou. Ove godine će u Moskvi BiH predstavljati Eldin Memidžan iz Sarajevo street workouta, to je ekipa s kojom najviše sarađujemo“, izjavio je Đurđević za Klix.ba.

Street workout zahtijeva i kreativnost, a bodyweight vježbanje uključuje sve dijelove tijela, tako da se dosta ljudi rekreativno bavi ovim sportom.

Članovi ekipe Bar Legion iz Banje Luke naveli su neke od razloga zbog kojih je dobre trenirati ovaj sport: besplatan je ili su troškovi minimalni, niko vas ne ograničava, možete trenirati gdje želite i u bilo koje vrijeme, nema starosnog ograničenja u vježbanju, street workout je efikasan za muskulaturu i zglobove, može poslužiti kao antistres terapija, povezuje ljude, neobičan je i atraktivan za posmatrače, pomaže u bolesti ovisnosti u smislu da olakšava put ka odvikavanju i jača vas fizički, ali i duševno stanje.

Poruka ovih mladih i ambicioznih momaka jeste da se uvijek bolje okrenuti bilo kakvom sportu, nego se prepustiti porocima i lošim navikama.

"Sport fizički i psihički izgrađuje osobu i doprinosi njenom razvoju. Omogućava čovjeku da oformi svoj lični stav i mišljenje, a najvažnije je da se sve može postići uz malo truda i prirodnim putem, zato nema potrebe koristiti dodatke ishrani i nikada ne treba odustajati“, poručio je Đurđević.

Ova sportska vještina i disciplina, razvija ljude u svakom pogledu, a što je nabitnije – osobe uvodi u aktivan život, bez obzira na njihovu dob, pol, fizičku pripremljenost ili materijalno stanje. Formula je volja.