Istraživanje
18

Što više djeca gledaju TV to im je obim struka veći

Klix.ba
Svaki dodatni sat koji djeca provedu u gledanju televizije kasnije će loše utjecati na njihov život. Zapravo loše stvari po njihovo tijelo će se pokazati već do desete godine.

Svaki dodatni sat u gledanju TV-a ostavit će traga na obim njihovog struka i atletske sposobnosti, već do njihove desete godine, tvrde naučnici.

Djeca koja su do svoje desete godine gledala TV u prosjeku 18 sati sedmično i to od ranog djetinjstva, odnosno od svoje četvrte godine, imala su obim struka veći za 7,6 mm, u odnosu na djecu koja su TV gledala oko 14 sati sedmično, pokazalo se u istraživanju Univerziteta u Montrealu.

Ljekari očekuju da će rezultati ovog istraživanja još jednom podstaknuti razmišljanja o tome koliko pretilost utječe na kvalitet života i to već kod djece.

Dr. Linda Pagani upozorava da pretjerano sjedenje ispred TV-a jednostavno nije dobro i da kod djece, ali i kod odraslih nužno vodi pretilosti u većini slučajeva. U posljednjih nekoliko desetljeća u zapadnom svijetu sve je više pretile djece, čemu su uzrok brza hrana i grickalice koje djeca jedu, kao i mnogo vremena koje provode ispred TV-a, uopće se ne baveći sportom.