Zdravlje
0

Starije osobe ugrožene lošom kombinacijom lijekova

FENA
Starije osobe često koriste kombinacije lijekova koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje, a oni u slobodnoj prodaji su uzročnici više od polovine zdravstvenih nesreća u SAD-u, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s univerziteta u Chicagu.

Američki naučnici su došli do tog zaključka ispitujući širom SAD-a koje lijekove uzima 3.500 osoba starosti između 57 i 85 godina kako bi se dobio reprezentativni uzorak, prenijele su svjetske agencije.

Istraživači su utvrdili da po jedna osoba na njih 25, starosti između 57 i 85 godina, nepravilno kombinira lijekove, što može ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Među osobama starosti od 75 do 85 godina po jedna osoba na njih 10 nepravilno kombinira lijekove. Preneseni na cjelokupno stanovništvo, ti rezultati pokazuju da oko 2,2 miliona osoba u SAD-u ima tendenciju uzimanja opasne kombinacije lijekova.

Javnost zna da istovremeno uzimanje dva lijeka različite namjene može biti opasno, ali zaboravljaju činjenicu da lijekovi koji se ne izdaju na recept mogu da stupe u interakciju s lijekovima dobijenim na recept, pa čak i drugim lijekovima koji se nalaze u slobodnoj prodaji, istaknula je naučnica Stacy Tesler Lindau, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je pokazalo i da više od polovine starijih osoba uzima u prosjeku po pet lijekova koji se izdaju na recept ili lijekova koji se nalaze u slobodnoj prodaji, kao i dodataka ishrani, dok 29 posto njih uzima više od pet lijekova koji se izdaju na recept.

Više od polovine tih opasnih "koktela" sadrži aspirin ili antikoagulante, a najčešća opasna kombinacija je mješavina ginko bilobe, prirodnog vazodilatora (sredstva koje širi krvne sudove) i aspirina što povećava opasnost od unutrašnjeg krvarenja.

U SAD-u, prema podacima jednog nedavno objavljenog izvještaja, godišnje više od 175.000 Amerikanaca starijih od 65 godina dospijeva u hitnu pomoć zbog loše medikamentozne interakcije, prenio je Tanjug.