Vodite računa
0

Sredstva za čišćenje mogu udvostručiti rizik od raka dojke

Sarajevo-x.com
Rezultati istraživanja pokazuju da sredstva za čišćenje, kao i osvježivači zraka, mogu štetno djelovati na zdravlje žena. Žene koje često koriste ove proizvode imaju dvostruko veće šanse da obole od raka dojke, za razliku od žena koje ih ne koriste.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.500 žena upućuje na to da osvježivači zraka i sredstva protiv plijesni imaju najveći negativni uticaj, navodi "Telegraph".

Preparati protiv insekata, kao i sredstva za čišćenje pećnica, također povećavaju rizik jer u svom sastavu imaju hemikalije koje su kancerogene.

U posljednjem istraživanju dr. Julia Brody, sa američkog Instituta Silent Spring, je ispitala 787 žena kojim je dijagnosticiran rak dojke te 721 ženu bez te dijagnoze o njihovom načinu čišćenja.

Rezultati su pokazali da žene koje su koristile kombinacije sredstava za čišćenje imaju 110% više šansi da obole od raka dojke za razliku od žena koje ne dolaze u dodir sa ovim sredstvima.

Najveći negativni efekat imaju osvježivači zraka koji se mijenjaju više od sedam puta godišnje.

Korištenje sredstva za uklanjanje plijesni više od jednom sedmično također udvostručuje rizik. Preparati protiv insekata, sredstva za čišćenje pećnice te sredstva za poliranje namještaja isto tako povećavaju rizik.

Žene koje imaju rak dojke i koje vjeruju da su hemikalije doprinijele njihovoj bolesti kažu da su prekomjerno koristili sredstva za čišćenje.

Prema riječima istraživača, čini se da postoji jaka veza između navedenih sredstava i raka dojke, ali da bi bili sigurni, potrebno je vršiti dalja istraživanja