Nove zabrane EU
0

Solariji, ali i neke popularne igračke su veoma opasni

SRNA
Solariji postaju zabranjena teritorija za sve koji nisu napunili 18 godina, a u EU idu i dalje - namjeravaju da zabrane neke do sada popularne igračke jer, navodno, predstavljaju opasnost po mališane.

Holivudski osmijeh blistavo bijelih zuba i preplanula koža svojevrsna su propusnica za svijet uspjeha. Standardi američkog sna primoravaju milione građana ove zemlje na redovan odlazak u solarij. Pri tom oko deset posto korisnika solarija čine pubertetlije.

Međutim, ova procedura ni iz daleka nije naivna, posebno za generaciju koja raste: uticaj ultraljubičastih zraka u mladosti kasnije može izazvati rak. 

Ljekari u SAD odavno "zvone" na uzbunu ovim povodom. Ipak, prva savezna država u kojoj je djeci zabranjeno da se vještački sunčaju postala je Kalifornija. 

Ocjene SZO su predstavljale ubjedljiv argument za vlasti: po kancerogenosti solariji su dospjeli na spisak faktora sa najvećim stepenom rizika.

 Naravno, ni iz daleka nije bezopasno "peći" se na plaži, ali je to vrlo naivno u poređenju s onim do čega može dovesti vještačko sunčanje, objašnjava glavni ljekar medicinskog centra "Prima medika" Lada Gornostajeva.

Riječ je o tome da su kapaciteti koji se koriste u solariju da bi se preplanulost stekla za 5-10 minuta mnogo veći onoga što dobijamo provodeći na suncu pola dana ili dan. 
O ovome se može suditi i na osnovu toga koliko brzo pocrnimo. Ako je čovjekova koža dobila prilično ozbiljnu opekotinu u mnogo većoj mjeri se povećava rizik od nastanka kancera kasnije.

Briga za zdravlje djece ispoljava se i u EU. Istina, za razliku od Amerikanaca u Uniju su - pretjerali. U "ubice" su svrstali igračke vrlo popularne kod djece - pištaljke, balone, zviždaljke i "magnetnu pecaljku".

Direktiva EU glasi - djeci do osam godina zabranjeno je da duvaju balone, jer mogu slučajno da ih progutaju i da se uguše, a do 14 godina zbog istog tog razloga nije preporučljivo razveseljavati sebe i okolinu uz pomoć zvižduka koji se čuju prilikom duvanja u raznobojne papirne lulice.

Evropske birokrate "svojom sitničavom kontrolom života lišavaju djecu mogućnosti da otkrivaju nove stvari, da se razvijaju i da lijepo provode vrijeme u igrama" - upozorava profesor sociologije na Kentskom univerzitetu Frank Furedi.

A rukovodilac Centra za igre i igračke Moskovskog psihološko-pedagoškog univerziteta Jelena Smirnova u komentaru za "Glas Rusije" evropsku inicijativu za zabranu nekoliko vrsta igračaka nazvala je - kuriozitetom.

Magnetne pecaljke postoje već sto godina. I baloni i zviždaljke su vrlo tradicionalne igračke. I ne znam nijedan slučaj da je neko od njih nastradao. Danas na tržištu ima mnogo štetnijih igračaka i niko ih ne zabranjuje. Riječ je o super agresivnim igračkama, koje naprosto štete djeci - navode stručnjaci.

Na primjer: "krvavi ubica - igra s pravilima" ili "sklopi druga koščicu po koščicu" kad se čovjek sklapa od kostiju. Upravo ove igračke su mnogo opasnije od magnetnih pecaljki.

Postoji još jedna opasnost - zbog direktive EU proizvođači igračaka će morati da obave specijalne skupe testove. I zato cijene ovih proizvoda mogu znatno porasti do sljedećeg Božića. Tada će mališani morati da se odreknu želje da zvižde u pištaljku ili da naduvaju balon.

A kontrolor zdravlja sve više postaće - mamin i tatin novčanik.