Borba protiv pušenja
0

Šokantne slike na cigaretama - "vizuelno upozorenje"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pored povećanja cijena, Francuska će uskoro u borbi protiv pušenja početi da primjenjuje i mjeru "vizuelnog upozorenja" pušača.
  • Da bismo stali na put pušenju raspolažemo čitavim arsenalom mjera, izjavio je ovih dana francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i na prvom mjestu naveo poskupljenje cigareta za šest posto već od iduće sedmice, ali i uvođenje "vizuelnih upozorenja koja umanjuju pozitivnu sliku cigarete".

Odluka je donijeta i ona je neopoziva, kažu u Jelisejskoj palati i navode da će ta nova mjera početi da se primjenjuje krajem iduće godine.

Više evropskih zemalja kao Belgija, Velika Britanija, Finska i Litvanija uveliko primjenjuju tu mjeru odvraćanja. Fotografije i upozorenja koja idu uz njih ukazuju na direktne ili indirektne štetne posljedice pušenja po ljudsko zdravlje.

Na paklicama cigareta nalaze se fotografije otvorene rane izazvane tumorom koji se razvio zbog pušenja, bezubih usta ili prerano rođene bebe u inkubatoru.

Istraživanja su pokazala da su vizuelna upozorenja veoma efikasna u borbi protiv pušenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ih preporučuje još od 2005. godine, a komisija u Bruxellesu podstiče zemlje članice Evropske unije da ih primjene.

Prema procjenama stručnjaka u Francuskoj, nova mjera bi, uz ostale, trebalo da doprinese da se broj pušača u zemlji narednih godina smanji za 20 do 30 posto, prenose u utorak francuski mediji.