Američki naučnici su, naime, laboratorijskim testovima nad miševima otkrili kako bi se svakodnevnim konzumiranjem dvije čaše soka od jabuke mogao "odgoditi" početak moždanog poremećaja, jer su miševi koji su konzumirali sok od jabuke ostvarili mnogo bolje rezultate u eksperimentima s labirintima.
Stručnjaci su primijetili kako je ovaj napitak spriječio pad performanse miševa tokom provođenja testova, što je inače normalna pojava prilikom starenja miševa.
Eksperiment je tako pokazao kako je sok od jabuke zaustavio proizvodnju beta amiloida, proteina koji se može naći u mozgu osoba koje pate od Alzheimerove bolesti. Efekat je bio mnogo jači kada su tokom jednomjesečnog perioda miševi u svoj organizam svakodnevno unosili dvije čaše soka od jabuke.
"Ova otkrića pružaju nove dokaze o povezanosti prehrambenih i genetičkih rizičnih faktora za neurodegenerativne poremećaje uzrokovane starenjem organizma. Ova studija sugeriše da redovna konzumacija soka od jabuka može doprinijeti boljoj funkciji mozga, ali i odgoditi ključne aspekte Alzheimerove bolesti i obogatiti terapeutske pristupe", rekao je za Daily Telegraph profesor Thomas Shea, jedan od voditelja studije.