Zdravlje
0

Sok od brusnice zaista pomaže protiv infekcija

Klix.ba
Konzumiranje soka od brusnice zaista pomaže kod infekcija mjehura, a ekstrakt ovog voća mogao bi pomoći u održavanju medicinskih instrumenata čistim od bakterija, pokazalo je novo istraživanje.

Mnogi pacijenti imaju komplikacije zbog katetera, tankih cijevi koje služe za odvod urina. Kateteri omogućavaju bakterijama sa kože da lako uđu u organizam i inficiraju tkivo ili krv.

Nova studija pokazala je kako tvari iz brusnice mijenjaju ponašanje bakterija, što je ukazalo na potencijalnu ulogu derivata ovog voća u implantiranim uređajima.

Konzumiranje brusnice povezano je sa prevencijom infekcija urinarnog trakta već stotinama godina, ali neki stručnjaci su to nazivali potpuno neosnovanim mitom.

Neke studije ukazivale su na to da brusnica djeluje tako što sprečava bakterije da se lijepe za zidove urinarnog trakta, zahvaljujući hemikalijama proantocijanidima.

Sada je otkriveno kako prah brusnice zaustavlja kretanje i kolinizaciju Proteus mirabilis, bakterije često povezane sa komplikovanim infekcijama mjehura.

Povećanje koncentracije ekstrakta može reducirati i bakterijsku proizvodnju ureaze, enzima koji učestvuje u viroznim infekcijama.

Ovi rezultati proizašli su zahvaljujući ranijim istraživanjima istog tima o tome kako brusnica sprečava kretanje bakterija uključenih u infekcije mjehura.

Kretanje bakterija je ključni mehanizam u širenju infekcija.

"Dok su efekti brusnice u živim organizmima još uvijek nepotpuno istraženi, naša otkrića naglašavaju ulogu konzumiranja brusnice u prevenciji hroničnih infekcija“, kaže profesorica Nathalie Tufenkji, sa Univerziteta McGill u Montrealu.