Zdravlje
0

Soja ubrzava oporavak od moždanog udara

Sarajevo-x.com
Izoflavon, tvar prisutna u soji, izrazito hranljivoj mahunarki, poboljšava cirkulaciju krvi kod osoba koje su pretrpjele moždani udar, te snižava nivo štetnog holesterola u krvi, pokazuju rezultati nove kineske studije.

Medicinski stručnjaci s hongkongškog državnog Univerziteta smatraju da se efekat izoflavona može usporediti s efektom statina, lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije holesterola u krvi.

Izoflavon spada u skupinu fitoestrogena, prirodnih hemijskih spojeva koji oponašaju efekte ljudskog hormona estrogena.

Već su ranije studije pokazale kako je konzumacija soje povezana s prevencijom raka dojke i raka prostate,a novi rezultati, objavljeni u European Heart Journalu, sugeriraju kako izoflavon usporava razvoj stanica koje formiraju naslage na stijenkama arterija te tako otežavaju protok krvi.

U istraživanju su sudjelovale 102 osobe koje su u razdoblju od 6 mjeseci prije početka istraživanja imale moždani udar prouzročen krvnim ugruškom.

Pokazalo se da nakon tromjesečnog, svakodnevnog unosa 80 miligrama izoflavona dolazi do značajnog poboljšanja cirkulacije i smanjenja rizika od moždanog udara.

Soja je vrste mahunarke porijeklom iz Istočne Azije gdje spada u jedan od najvažnijih prehrambenih izvora.

Od sojinog sjemena, koji je bogat uljem, pravi se sojino ulje, koje se koristi za proizvodnju margarina i sapuna. Od ostataka poslije cijeđenja pravi se sojino brašno, a od kuhane soje se proizvodi sojino mlijeko i tofu, te začinski soja sos, neizostavan uz mnoga azijska jela.