Medicinski stručnjaci s hongkongškog državnog Univerziteta smatraju da se efekat izoflavona može usporediti s efektom statina, lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije holesterola u krvi.
Izoflavon spada u skupinu fitoestrogena, prirodnih hemijskih spojeva koji oponašaju efekte ljudskog hormona estrogena.
Već su ranije studije pokazale kako je konzumacija soje povezana s prevencijom raka dojke i raka prostate,a novi rezultati, objavljeni u European Heart Journalu, sugeriraju kako izoflavon usporava razvoj stanica koje formiraju naslage na stijenkama arterija te tako otežavaju protok krvi.
U istraživanju su sudjelovale 102 osobe koje su u razdoblju od 6 mjeseci prije početka istraživanja imale moždani udar prouzročen krvnim ugruškom.
Pokazalo se da nakon tromjesečnog, svakodnevnog unosa 80 miligrama izoflavona dolazi do značajnog poboljšanja cirkulacije i smanjenja rizika od moždanog udara.
Soja je vrste mahunarke porijeklom iz Istočne Azije gdje spada u jedan od najvažnijih prehrambenih izvora.
Od sojinog sjemena, koji je bogat uljem, pravi se sojino ulje, koje se koristi za proizvodnju margarina i sapuna. Od ostataka poslije cijeđenja pravi se sojino brašno, a od kuhane soje se proizvodi sojino mlijeko i tofu, te začinski soja sos, neizostavan uz mnoga azijska jela.