Američka studija
0

Smijehom do zdravlja

Sarajevo-x.com
Još jedna studija američkih naučnika potvrdila je da dnevna doza smijeha uveliko pomaže smanjenju hormona stresa, te preventivno djeluje na mogući razvoj srčanih bolesti, objavio je Telegraph.

Iako je studija bila usmjerena na istraživanje djelovanja smijeha kod oboljelih od dijabetesa, naučnici smatraju da dnevno polusatno gledanje komedije ima veoma velik pozitivan utjecaj na zdravlje svih ljudi.

U studiji koju je proveo liječnik Lee Berk sa Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji,učestvovalo je 20 muškaraca i žena koji boluju od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola.

Pacijenti su tokom studije uzimali kao i inače propisane lijekove, ali su pored toga svakodnevno gledali polusatnu humorističnu emisiju.

Nakon dva mjeseca zabilježeno je znatno smanjenje hormona stresa u organizmu ispitanika, a nakon četiri mjeseca smanjena je i razina tvari u krvi koje uzrokuju ozbiljne srčane probleme, dok je razina 'dobrog' (HDL) holesterola povišena.

I ranija studija liječnika Berka je pokazala da polusatno dnevno gledanje komedije omogućava lučenje endrofina, hormona dobrog raspoloženja, te također lučenje hormona koji pomaže imunološkom sistemu da se zaštiti od infekcije.

„Glasno smijanje može poboljšati cirkulaciju isto koliko i dnevne tjelovježbe, a veseo smijeh, optimizam i nada čine da se ljudi osjećaju bolje što naravno pozitivno utječe na njihovo zdravlje“, kazao je Berk, dodajući da gledanje srceparajućih filmova ima suprotan učinak.

„Jedna doza smijeha dnevno dovoljna je za zdrav život“, zaključio je profesor Michael Miller sa Univerziteta Maryland koji se složio s Berkovom studijom.