Zdravlje
0

Smijeh na tijelo ima isti učinak kao vježba

Sarajevo-x.com
Osim što podiže raspoloženje, jača imunitet, smanjuje stres, te snižava holesterol i krvni pritisak, smijeh na tijelo ima isti učinak kao i vježba, pokazala je nova studija stručnjaka s američkog univerziteta Loma Linda.

U istraživanju je učestvovalo 14 volontera kojima su tokom tri sedmice mjereni efekti veselog smijeha na hormone koji kontroliraju apetit, leptin i grelin.

Ispitanici su bili dužni gledati 20-minutni video, koji su birali nasumice. Jedni su gledali neugodna videa, dok su drugi gledali smiješna. Ispitanicima je mjeren krvni pritisak i uziman uzorak krvi prije i poslije gledanja videa.

Nakon što su uporedili rezultate nalaza, stručnjaci su otkrili da se kod volontera, tokom gledanja neugodnih scena, nije mijenjao nivo hormona koji utječu na apetit, dok je kod onih koji su gledali smiješna videa zabilježena promjena krvnog pritiska, te promjene nivoa leptina i grelina

Naime, nivo leptina se smanjivao kako se povećavalo nivo grelina, što na organizam ima isti učinak kao umjerena fizička vježba.

"Krajnji zaključak ovog istraživanja je da ponavljajući smijeh na tijelo ima isti učinak kao i ponavljanje vježbi", rekao je doktor Lee S. Berk.