Zdravlje
0

Sjemenke grožđa u borbi protiv leukemije

Sarajevo-x.com
Ekstrakt sjemenki grožđa ima snagu da ubije ćelije zloćudne bolesti leukemije, tvrde naučnici s američkog Univerziteta u Kentuckyju.

Istraživački tim s državnog Univerziteta u Kentuckyju otkrio je da je estrakt sjemenki grožđa u roku od 24 sata ubio 76% ćelija leukemije koje su bile izložene tom ekstraktu.

Ekstrakt sjemenki grožđa izaziva apoptazu ili takozvano samouništenje ćelija leukemije tako što aktivira JNK, protein koji uništava ćelije zloćudne bolesti.

Ljuska i sjemenke grožđa dosad su se pokazale učinkovitima u laboratorijskom liječenju različitih vrsta raka, raka kože, crijeva, pluća, te čak i raku dojke ali dosad nisu vršena ispitivanja koja bi dokazala pozitivan učinak grožđa na hematološke bolesti.

'Maligne bolesti krvi, leukemija, limfom i mijelom svake godine pogode 118 hiljada ljudi samo u SAD-u, što ih stavlja na četvrto mjesto najsmrtonosnijih bolesti u Americi', stoji u studiji.

'Ono što svi ljekari traže jeste lijek za rak koji će uništavati samo bolesne ćelije,a ne i one zdrave. Rano je reći da li će ekstrakt sjemenki biti taj lijek, ali pouzdano tvrdimo da ovaj ekstrakt ima pozitivan učinak samo na oboljele ćelije', dodaju ljekari.

Studija je objavljena u januarskom izdanju naučnog magazina Clinical Cancer Research.