Smanjuju šansu za preživljavanje
0

Sir, jogurt i sladoled opasni za osobe oboljele do raka dojke

Klix.ba
Jedan sladoled ili jogurt dnevno mogu praviti smetnje u borbi za preživljavanje žena oboljelih od raka dojke, tvrde naučnici.

Oboljele koje dnevno jedu jedan obrok koji sadrži punomasno mlijeko imaju 50 posto više rizika od smrti. Američki naučnici sumnjaju da je razlog taj što mlijeko i druga vrsta hrane koja sadrži hormonski estrogen podstiču kancerogene ćelije na rast.

Jedna od osam žena oboli od raka dojke tokom svog života, a svake godine pojavi se 50.000 novih slučajeva. Šanse za preživljavanje su mnogo bolje u odnose na sve druge bolesti, ali stopa smrtnosti je i dalje velika.

Naučnici su istraživanjem obuhvatili period od 1997. do 2000. godine, kada je registrirano 1.500 oboljelih žena u Californiji. Ispunili su upitnik u kojem su odgovarali na pitanje koliko često su konzumirali mliječne proizvode i kolike su bile porcije.

Najčešće navedeni proizvodi su bili sladoled, jogurt, sir, krem napitak i topla čokolada.

Naučnici su otkrili da su oni koji su dnevno jeli samo jednu porciju ovih proizvoda imali 50 posto više rizika da umru od ove bolesti u narednih 12 godina.

"Mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće se ne preporučuju kao dio zdrave dijete. Treba se okrenuti onim proizvodima koji sadrže nizak nivo masnoća", rekao je dr. Bette Caan koji je vodio istraživanje.

Vezani članci