Zdravlje
0

Simpozij posvećen unapređivanju mentalnog zdravlja i cjeloživotnom učenju

FENA
Međunarodni Emilia simpozij u socijalnoj psihijatriji pod nazivom "Unapređivanje mentalnog zdravlja i socijalne inkluzije kroz cjeloživotno učenje" otvoren je danas u Sarajevu u organizaciji HealthNet International u BiH, a pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Simpozij je okupio predstavnike 17 evropskih univerziteta i instituta iz 12 zemalja koji će razgovarati o načinima pretvaranja institucija za mentalno oboljele u mjesta gdje korisnici usluga i osoblje uče. Time se povećavaju šanse pacijenata za postizanjem većeg stepena socijalnog uključivanja i funkcionalnosti uopće, s naglaskom na mogućnost njihovog zapošljavanja.

Projekt Emilia koji finansira Evropska komisija započet je 1. oktobra 2005., a provodi ga konzorcij sedamnaest institucija u 12 država Evrope.

Menadžer projekta Emilia i profesor na Middlesex Univerzitetu u Engleskoj Peter Ryan izjavio je Feni da će njegovo predavanje biti posvećeno cjeloživotnom učenju, odnosno načinima na koje se uloga korisnika centara za mentalno zdravlje može promijeniti.

"Trenutno prolazimo kroz takozvanu treću revoluciju u službama za mentalno zdravlje. Prva revolucija je bila uvođenje lijekova, dok je druga predstavljala prijelaz s bolnica na centre za mentalno zdravlje u zajednici. Treću revoluciju karakterizira činjenica da korisnici usluga mentalnog zdravlja sada aktivno učestvuju u cijelom procesu, na određeni su način aktivniji u zajednici kao građani, a i njihova su ljudska prava ostvarena na pravi način", kazao je Ryan.

Ciljem simpozija on ocjenjuje ostvarivanje uvida u prve korake koji su napravljeni u okviru projekta Emilia te prezentiranje rezultata njegove prve faze.

Šef Odjela za istraživanje i razvoj HealthNet International u BiH Bojan Šošić pojasnio je da današnji simpozij predstavlja panevropsku inicijativu koja za sada pokriva dvanaest zemalja. U njima se institucije za rad s korisnicima usluga mentalnog zdravlja razvijaju kao institucije za učenje. Cilj je da i pacijenti i osoblje uče, što poboljšava status pacijenata u društvu te otvara mogućnosti njihovog zapošljavanja.

On ocjenjuje da BiH ima veoma značajnu i jaku tradiciju u socijalnoj psihijatriji pa čak i određena preimućstva u odnosu na mnoge evropske zemlje. Prijeratna iskustva BiH u ovoj oblasti koja su bila vezana za ideologiju te poslijeratna reforma u oblasti mentalnog zdravlja, čine vrijedna iskustva koja je potrebno podijeliti s drugim zemljama.

Šošić podsjeća da se ove godine obilježava 100 godina psihijatrije u BiH te ovaj simpozij predstavlja doprinos obilježavanju te značajne godišnjice.