Zdravlje
0

Sijeda kosa može biti predznak bolesti srca

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kardiolog dr. Sinan Altan Kocaman je nakon ispitivanja provedenog na 200 pacijenata došao do zaključka da osobe sa sijedom kosom imaju veći rizik od obolijevanja od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila.

Kocaman je u izjavi novinarima rekao da su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu navodeći da je razumijevanje i liječenje ovih bolesti od vitalnog značaja za oboljele osobe.

Osobe koje osijede u ranoj dobi, pogotovo one koje imaju porodičnu historiju bolesti koronarnih arterija, u poređenju sa osobama koje manje sijede imaju veći rizik od dobijanja koronarne bolesti, naglasio je Kocaman.

On je također dodao da za osobe koje rano počnu sijediti odmah postoji rizik od dobivanja ove ali i drugih bolesti. Sijeda kosa bez obzira na dob povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kocaman je dodao da sijedenje nije jedini predznak srčanog udara nego da i hipertenzija, dijabetes, visok kolesterol i pušenje povećavaju rizik od navedenih bolesti.

On je naglasio da je činjenica da su uspjeli uz pomoć istraživanja saznati faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti s matičnim stanicama koje su u lošem stanju, a sijeda kosa je odraz izloženosti tome.