Upozorenje eksperata
0

"Sigurni kokain" ne postoji

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavljanje kokaina kao "sigurne droge za zabavu" je mit koji mora biti uništen, naglašavaju britanski eksperti, nakon što su proveli istraživanje koje ukazuje da je 3% iznenadnih smrti povezano upravo sa ovom drogom.

Britanska fondacija za srce objavila je u magazinu European Heart Journal dokaze koji služe kao podsjetnik koliko su razorni efekti konzumacije droga, objavio je BBC.

Iako podaci dolaze iz trogodišnjeg istraživanja provedenog na jugozapadu Španije, eksperti ističu da se isti rezultati mogu primijeniti na cijelu Evropu.

Svako ko ušmrkava kokain od toga može umrijeti, upozoravaju.

Fotini Rozakea iz britanske fondacije objašnjava: "Stvarnost je takva da svaki put kad ga uzmete - vi rizikujete. Kokain ima uništavajuće efekte koji mogu dovesti do srčanog napada, problema sa srčanim ritmom, pa čak i iznenadne smrti. Potencijalne smrtonosne posljedice konzumacije kokaina mogu se dogoditi svima, čak i onima koji su bili zdravi i nemaju historijat srčanih bolesti."

Studija je pokazala da 21 od 668 iznenadnih smrti uzrokuje upravo kokain, a uzeti su u obzir muškarci starosti između 21 i 45 godina.