Obratite pažnju
3

Signali organizma koje ne treba ignorisati

Klix.ba
Ponekad su bolovi u određenim dijelovima tijela samo trenutni. Međutim, nekada signali koje tijelo proizvodi mogu biti upozorenje na nešto mnogo ozbiljnije. Ovo je pet simptoma koje ne smijete ignorisati.

Ukoliko imate oteklinu i bolove u donjem dijelu noge to bi moglo značiti da imate trombozu vena. Može se razviti nakon dužeg perioda sjedenja. Krvni ugrušak bi se mogao osloboditi i krvotokom stići do pluća, što može biti fatalno.

Ukoliko osjećate bol u prsima, ramenima ili vilici uz mučninu, obavezno zovite hitnu. Možda upravo imate srčani udar.

Ukoliko ste gladni, žedni i umorni više nego inače i ukoliko često koristite toalet, to bi mogao biti znak da imate dijabetes. Zakažite pregled kod doktora.

Ukoliko primijetite crne linije ispod noktiju, a znate da se niste udarili, to bi mogao biti znak melanoma, najopasnije verzije raka kože. Ukoliko se na vrijeme utvrdi dijagnoza i poduzmu određene mjere, prognoze su dobre.

Želatinozna tečnost u očima se smanjuje u srednjim godinama, a kako se povlači sa sobom može povući i mjesta na kojima je spojena sa mrežnjačom, što može dovesti do toga da vidite svjetlosne linije dok gledate. U večini slučajeva ljudi to i ne primjećuju. Međutim, nekada odvajanje može izazvati oštećenja mrežnjače.