Pripremite se
0

Sezona alergija ovog proljeća će biti najgora u posljednjoj deceniji

Sarajevo-x.com
Eksperti predviđaju da će sezona alergija ovog proljeća biti najgora u posljednjoj deceniji i da se ljudi koji imaju neke alergije moraju dobro pripremiti za predstojeću sezonu.

Pošto su temperature varirale tokom zime to znači da će ovogodišnji polen u zraku biti ranije, prije nego se i naviknemo da je zima gotova i prije nego naš odbrambeni sistem reaguje.

Ljekari širom svijeta preporučuju da se posebno u ovom periodu povede računa o prevenciji alergijskih reakcija. U slučajevima gdje vjetar jako i brzo širi polen biljaka, najčešće ambrozije, ljekari ljudima jednostavno preporučuju da ostanu u kućama, piše portal Emax.health.

Najčešći fluid polena je između 5 i 10 sati ujutru pa se tada preporučuje nositi šal preko nosa i usta ukoliko idete na posao.

Ako vam se pojavi alergijska reakcija na početku sezone, preporuke su da ne čekate, da odmah odete ljekaru i što prije započnete terapiju kako biste izbjegli komplikacije, jer kritičan period širenja polena traje i više od mjesec dana.

Ishrana je također dobro oružje u borbi protiv polena. Međutim, ukoliko ste alergični na travu onda trebate izbjegavati paradajz i breskve, jer oni često izazivaju slične simptome.