Zdravlje
1

Šetnje s psom korisnije od znojenja u teretani

Sarajevo-x.com
Vlasnici pasa u prosjeku vježbaju mnogo više nego osobe koje treniraju u teretanama, utvrđeno je novim istraživanjem fizičke aktivnosti.

Ljubitelji pasa kao kućnih ljubimaca tako vježbaju dvaput dnevno u prosjeku po 24 minute, što je ukupno pet sati i 38 minuta sedmično. Svake sedmice odlaze i na u prosjeku tri duge šetnje sa svojim psom, što je dodatnih dva sata i 33 minute treniranja.

U poređenju s njima, osobe koje nemaju pse sedmično vježbaju tek sat i 20 minuta u teretanama ili džogiranju u prirodi.

Skoro polovina osoba koje nemaju pse priznaje da ne rade nikakve vježbe, saznaje Telegraph.

Bob Martin, britanski ekspert za zdravlje kućnih ljubimaca ističe kako je razlika između ovih osoba u tome što oni koji odlaze u teretanu to uglavnom rade jer osjećaju da moraju, dok su šetnje s psom mnogo ugodnije iskustvo.

"Nekoliko kratkih šetnji dnevno i već ste proveli više vremena nego oni u teretani", kaže naučnik. "I dok se treniranje u teretani odvija u zatvorenom prostoru sa uključenom klimom, oni koji šetaju pse imaju priliku da uživaju u svježem vazduhu i razgledanju okoline."

Studija je obuhvatila 5.000 ljudi, od čega je bilo 3.000 vlasnika pasa. Pokazalo se da 57 posto njih šetanje sa psom vidi kao glavni vid rekreacije. Više od tri četvrtine njih radije bi šetalo s psom nego posjećivalo teretanu.

86 posto je odgovorilo da uživaju u izvođenju svog psa van, dok je 22 posto onih koji to smatraju mrskom obavezom.