Zdravlje
1

Šest znakova da patite od alergije na hranu

Sarajevo-x.com
I dok razne alergije mogu izazvati širok spektar simptoma, određeni znaci ukazuju da je vjerovatnije da ste vi, ili vama bliska osoba, alergični na određenu vrstu hrane, a ne na određeni faktor iz vanjskog okruženja. Zato pažljivo pročitajte listu simptoma uobičajenih za alergije na različite vrste hrane.

1. Osip

Osip ne mora uvijek biti izazvan alergijom na hranu, ponekad ga može izazvati alergija na lijekove ili alergija na vanjsko okruženje, a u nekim slučajevima i kombinacija više faktora. Ali, činjenica je da je osip najčešći simptom alergija na određenu vrstu hrane. Osip podrazumijeva crven i pojačan svrbež, a može se pojaviti samo na jednom dijelu tijela, ili raširiti po cijelom tijelu.

2. Crvenilo ili otok

Alergije često izazivaju crvenilo ili oticanje kože, naročito u predjelu usana i lica. Školjke i jaja su među najučestalijim alergenima koji ponekad izazivaju ovakve simptome.

3. Alergijska hunjavica

Iako alergijsku hunjavicu najčešće uzrokuju vanjski faktori poput plijesni ili peludi, hunjavica je također uobičajen simptom alergija na mliječne proizvode. Ukoliko patite od hronične nosne kongestije (začepljenje nosnih šupljina) možda se ipak radi o alergiji na određenu vrstu hrane, ukoliko se simptomi ne ublaže promjenom godišnjih doba ili lokacija.

4. Ekcem

Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, je zapravo osip koji neizmjerno svrbi i boli, a obično se pojavljuje blizu lica, laktova i koljena. Stanje se može pogoršati znojem ili odjećom, a često ga je vrlo teško liječiti. Ekcem je obično alergijska reakcija na mlijeko, jaja, ribu i pšenicu.

5. Gastrointestinalne smetnje

Gastrointestinalne smetnje uključuju dijareju, mučninu i konstipaciju, a u nekim slučajevima mogu biti i simptomi alergije na hranu, naročito na mliječne proizvode. Međutim, češće su znakovi nepodnošenja određene vrste hrane. Obično se nepodnošenje laktoze i glutena manifestuje navedenim simptomima.

6. Anafilaksa

Ovo je najozbiljniji i, na sreću, najrjeđi i najočigledniji simptom neke alergije. Anafilaksa ili anafilaktični šok predstavlja alergijsku reakciju cjelokupnog organizma, popraćenu otežanim disanjem zbog oticanja dišnih puteva i naglog pada krvnog pritiska uslijed raširenih krvnih sudova. Ovo stanje se vrlo brzo razvija, i to odmah nakon izloženosti alergenu koji ga izaziva, tako da se uzrok ove vrste šoka može vrlo lako identifikovati.

Ukoliko osjetite ove simptome, odmah pozovite hitnu pomoć.