Zdravlje
4

Šest zdravih navika kojima ćete produžiti život

Sarajevo-x.com
Kakve god vaše dnevne navike bile, nema sumnje da one itekako utječu na vaše zdravlje. Stvari koje radite rutinski svaki dan se mogu činiti male i nebitne, ali su u stvari jako važne. Ukoliko su te navike zdrave, to vam može znatno produžiti život.

Uvijek nađite vremena za vježbanje

Tehnologija postoji kako bi vam bilo lakše u životu, ali to nije uvijek dobro za vas. Svakodnevna vježba je veoma korisna za zdravlje, a naučno je dokazano da može produžiti život. Pronaći slobodno vrijeme za vježbu je danas gotovo nemoguće. Dobre vjesti su to što je vježbati moguće bilo gdje da se nalazite, potrebna je samo kreativnost. Kada god možete, pješačite do radnog mjesta. Ukoliko putujete javnim prevozom, barem dvije tri stanice prošetajte. Ukoliko je vaše radno mjesto ili dom u zgradi, idite stepenicama.

Jedite zdrav doručak

Doručak mora biti vaša rutina. Naučnici su otkrili da doručak ne predstavlja rizik od gojaznosti. Također, znatno su smanjene šanse za obolijevanje od dijabetesa. Oni koji doručkuju svako jutro se osjećaju bolje mentalno i fizički. Sve u svemu, doručak je zdrav početak dana. Za doručak je najbolje jesti hranu koja sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti. Ključno je za doručak imati dobru mješavinu hranljivih sastojaka.

Dobro se naspavajte

Manjak sna skraćuje vaš život. Iako se sa sigurnošću ne može reći koliko je sati sna potrebno, odnosno dovoljno, spavanje manje od sedam sati povećava šanse za razvoj bolesti poput raka, bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti. No, pored sna, nedostatak odmora također može biti opasan faktor. Stres i napetost su "ubice", a spasitelj je kvalitetan odmor. Korisna je klasična muzika, masaža i meditacija. To će vam pomoći i da bolje spavate.

Održavajte oralnu higijenu

Pranje zuba i korištenje konca može produžiti život za više od šest godina. Istina je da loša oralna higijena uzokuje bolesti desni poput gingivitisa i paradentoza. Ova upalna oboljenja dovode do suženja arterija, što predstavlja najčešći uzrok kardiovaskularnih bolesti. Redovnim pranjem zuba i korištenjem konca se odstranjuju bakterije iz usta koje uzrokuje upalna oboljenja koja su opasna za srce.

Ostanite u kontaktu sa prijateljima

Postoji stara izreka koja kaže da je dobar prijatelj bolji i jeftiniji od najdjelotvornije terapije. Naučnici kažu da je to istina, te da druženje pozitivno utječe na mentalno i psihičko stanje čovjeka. Druženje sa drugim ljudima može pomoći u rješavanju raznih životnih problema, osloboditi napetosti i depresije.

Pijte dosta vode

Ljudsko tijelo se sastoji od gotovo 70 posto vode, tako da nije iznenađenje to što je voda esencijalni faktor za održanje zdravlja i produženje života. Vodu tijelo koristi za regulisanje tjelesne temperature, ona štiti zglobove i organe, te pomaže pri transportu. Kako bi se tijelo održalo zdravim, potrebno je uvijek nadoknađivati izgubljenu vodu. Preporučuje se pijenje oko 2 do 2,5 litara vode dnevno.

Zdrave navike znatno mogu produžiti život. Iako promjena nije uvijek lagan proces, ipak je moguća. Psotavite sebi male ciljeve i polako uvodite promjene. Brzo ćete primjetiti da ste zdraviji i raspoloženiji.