Zdravlje
0

Šest zdravih namirnica koje liječe

Sarajevo-x.com
Svakodnevna hrana je gorivo koje nas pokreće. Što je boljeg kvaliteta, to su nam bolje performanse. No hrana ne služi samo da bi preživjeli i radili još jedan dan. Pravilnom ishranom možemo odgoditi i sanirati sve one sitne "kvarove" koji se javljaju kako nam "kilometraža" raste. Zato, jedite zdravije.

Hrana sama po sebi nije lijek. Njena svojstva su efektivna u preventivi i dokazano je da neke namirnice i proizvodi poboljšavaju kvalitetu života.

Grah

Grah je odličan izvor proteina i vlakana. Jedenje graha brzo zasiti i daje duži osjećaj sitosti, tako da ga stručnjaci preporučuju u borbi protiv gojaznosti. Pored toga, grah snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u krvi. Prema procjenama stručnjaka, grah smanjuje rizik oblijevanja od srčanih bolesti za 21%. Također se pokazao odličnim u preventivi raka debelog crijeva.

Bobičavo voće

Jagode, maline, kupine, a naročito borovnice su odličan izvor antioksidanata. Od ispitanih 40 vrsta voća i povrća, borovnice su pokazale da imaju duplo veću količinu antioksidanta od jabuka, špinata, brokule...

Za bobičavo voće se vjeruje da usporava trošenje zglobova. Pune su vitamina C koji je ključna komponenta u stvaranju kolagena.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina te snižavaju nivo lošeg holesterola Orasi su naročito bogati omega-3 kiselinama koje smanjuju rizik obolijevanja od srčanih bolesti te povećanja krvnog pritiska.

Orasi, pistacije i bademi imaju visok procenat aminokiselina koje povećavaju dotok krvi u srce.

Jogurt

Jogurt je najbolji probiotički proizvod. Probiotici su "prijateljske" bakterije koje pomažu u odbrani organizma od raznih bolesti. Prema najnovijim istraživanjima, došlo se do saznanja da jogurt povećava otpornost organizma kod upale pluća. Jogurt možete jesti svaki dan, ali birajte one sa živim (aktivnim) probiotičkim kulturama. Apsolutno su beskorisne kada su mrtve.

Riba

Dodavanjem lososa u ishranu smanjit ćete krvni pritisak, holesterol te umanjiti rizik oboljevanja od srčanih bolesti. I u ribi su ključne omega-3 masne kiseline. Pored lososa zdrave su sardine, tuna i skuša.

Kupusom protiv raka

Studija američkog Udruženje za borbu protiv raka došla je do rezultata da osobe koje jedu kupus i kiseli kupus rjeđe obolijevaju od raka. Zapravo, ako jedete kiseli kupus četiri puta sedmično, rizik od obolijevanja raka dojke smanjuje se za 74 %. Dokazano je da da djeluje preventivno i kod raka pluća i debelog crijeva.