Zdravlje
5

Šest načina za borbu protiv holesterola

Klix.ba
Holesterol može znatno skratiti život zbog čega je potrebno biti na oprezu i kontrolisati njegov nivo u krvi. Donosimo vam šest načina za borbu protiv holesterola.

1. Prestanite pušiti

Držanje podalje od cigareta smanjuje krvni pritisak i podiže nivo dobrog holesterola čime se smanjuje rizik od razvoja različitih bolesti srca. Zbog toga se pušačima preporučuje da prestanu pušiti i žive zdrav život bez problema s holesterolom.

2. Ograničite unos alkohola

Unošenje prekomjerne količine alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak, zatajenje srca i moždani udar.

3. Vježbajte

Čak i tridesetominutna svakodnevna vježba pomaže u podizanju nivoa dobrog holesterola, borbi protiv lošeg holesterola i smanjenju tjelesne težine.

4. Smršajte

Smanjenjem tjelesne težine za tri do pet kilograma pomoći će u snižavanju nivoa holesterola. Mršanje je najbolji korak ka zdravom životu. Kada vam je dosadno nemojte jesti, nego idite u šetnju. Ako baš morate nešto grickati, neka to bude mrkva. Također, potrebno je da veća aktivnost bude vaša svakodnevnica.

5. Promijenite stil života

Ako imate problem s holesterolom morat ćete promijeniti stil života. Vježba je najbolji lijek, a najbolje je dnevno vježbati između 40 i 60 minuta. Eksperti tvrde da se na taj način snižava nivo lošeg holesterola za 5-10 posto, ali i podiže nivo dobrog holesterola za 3-6 posto.

6. Izbjegavajte brzu hranu i grickalice

Svima je već poznato da brza hrana i grickalice dovode do višeg nivoa holesterola. Najbolje se držati podalje od ovakvih namirnica, ali ako to niste u mogućnosti, onda barem vodite računa da ih ne konzumirate prečesto i u prekomjernim količinama. Uz to, nemojte preskakati tremine za vježbu.