Pomozite svom tijelu
0

Šest načina da se zdravo hranite

Sarajevo-x.com
Postoji način da osiguramo zdravu ishranu. Unos brze hrane i jelo u hodu su samo izgovori. Međutim, vrlo lako je dospjeti u zabludu kada kupujemo hranu.

Mnoge namirnice imaju oznaku da nemaju masnoće ili da je njihov nivo veoma nizak, ali zato imaju visok nivo šećera, a to se ni ne pominje.

Puno vještačkih sastojaka se nalazi u već prerađenoj hrani i možda je pametno da zaobiđete gulaš u konzervi i spremite ga sami. Šest je koraka koji vam mogu pomoći da se zdravije hranite.

  1. Kuhajte što češće. Ovo je jedini način da znate šta se zaista nalazi u vašoj hrani, najzdravija hrana je ona kuhana u vašoj kuhinji. Istina je da treba odvojiti malo vremena, ali zašto da ne? Kuhanje djeluje terapeutski i sjajna je antistres terapija. Također, ukoliko niste vješti, samo se držite jednostavnih sastojaka i jednostavnih recepata i uspjeh je zagarantovan.

  2. Jedite sezonsku hranu. Ovo znači da biste možda trebali izbjegavati paradajz u decembru jer kod nas on prirodno ne uspijeva u zimskom periodu. Plastenici su posebno stvoreni uslovi, ali se i u njima vrlo često koriste razni pesticidi za rast povrća.

  3. Kupujte svježe namirnice. Kada kupujete u prodavnici potrudite se da kupujete što manje prerađenu hranu. Povrće možete kupiti i na pijaci, a ne prethodno zapakovano u plastične kese, a riba je mnogo boljeg ukusa iz ribarnice nego zaleđena.

  4. Što više povrća. Meso je naravno dozvoljeno, ali ono što vam je najneophodnije jeste povrće. Za varenje mesa treba vrlo često više energije nego što nam meso pruža, dok je sa povrćem obrnuto. Povrće ima vitamine i minerale koji će vam omogućiti da ostanete zdravi.

  1. Ukoliko volite grickalice, zašto ne grickate nešto zdravo. Sve vrste koštunjavog voća su prava blagodet za vas, kao i sušeno voće ili svježe povrće. Brza hrana je jednostavno najveće zlo koje možete sebi prirediti. Takva vrsta hrane sadrži zaslađivače i vještačke aditive, a nikad vitamine ili proteine koji vama trebaju.

  2. Na našem tržištu nema problema da se pronađe organska hrana i bilo bi dobro paziti da jedete organsko. Organska hrana nema hormone niti antibiotike koji se daju životinjama, a dokazano je da se neorganskom hranom ti sastojci mogu prebaciti na čovjeka.