SAD
0

Šest miliona ljudi - žrtve duhana

SRNA
Sljedeće godine u svijetu će od posljedica pušenja umrijeti šest miliona ljudi, objavilo je danas Američko udruženje za borbu protiv raka.

Nova procjena zasnovana je na globalnim troškovima od 500 milijardi dolara, koliko se ulaže u liječenja od raka, srčanih oboljenja, emfizema i ostalih bolesti povezanih sa pušenjem, izgubljenom produktivnošću i šteti koja se nanosi okolini.

"Ukupni ekonomski troškovi konzumiranja duhana umanjuju nacionalno bogatstvo u smislu društvenog proizvoda za 3,6 odsto", navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da je duhan uzročnik jednog od deset smrtnih slučajeva u svijetu i da će ove godine odnijeti 5,5 miliona života.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, 2020. broj žrtava će dostići sedam, a 2030. godine osam miliona. U posljednje četiri decenije, procenat pušača opada u bogatim zemljama, poput SAD, Britanije i Japana, ali raste u većini zemalja u razvoju.

U izvještaju se navodi da u svijetu ima milijardu muškaraca koji su pušači, 35 odsto u bogatim zemljama, a 50 odsto u državama u razvoju. 

Oko 250 miliona žena puši svakodnevno, od čega 22 odsto u razvijenim državama, a dvet odsto u zemljama u razvoju.