Zdravlje
0

Seks liječi sve od prehlade do raka

Sarajevo-x.com
Vođenje ljubavi je jedno od životnih zadovoljstava koje je uistinu korisno za čovjeka, objavili su naučnici.

Ne samo da poboljšava raspoloženje, već postoje dokazi i da seks unaprijeđuje i psihu. Od njega ćete biti dugovječniji, te smanjiti rizik od erektilne disfunkcije i srčanog udara.

Naučnici sa univerziteta Nottingham zaključili su da muškarci, koji imaju redovne seksualne odnose u svojim pedesetima, rijeđe pate od raka prostate.

Na drugoj strani, previše seksualne aktivnosti, odnosno vođenje ljubavi češće od 20 puta mjesečno, povećava ove rizike za muškarce u dvadesetim i tridesetim godinama života.

Dokazano je da posebno stariji muškarci, od seksa imaju velike koristi kad je u pitanju zdravlje. Ako želite zadržati "seksualnu sposobnost", a to vrijedi i za žene i muškarce, bitno je da odnose imate redovno.

Petogodišnje istraživanje provedeno nad 1.000 muškaraca starosti između 55 i 75 godina pokazalo je da oni koji su imali seksualne odnose manje od jednom sedmično imaju dvaput veće šanse da pate od erektilne disfunkcije. Kod žena s godinama opada nivo estrogena, hormona koji je ključni za uživanje u seksu.

"Redovan seks uzrokuje produkciju estrogena", ističe doktor Peter Bowen-Simpkins, a prenosi Daily Mail.

"Kad je u pitanju srce, seks je samo još jedan vid vježbe", kaže doktor Graham Jackson, konsultant kardiologa u bolnici Guy's & Thomas. Također, seks može poboljšati imunitet i spasiti nas od prehlade i gripe, ali i brojnih drugih zdravstvenih problema.