Naučno dokazano
0

Seks kao eliksir

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili vezu između seksa i dugovječnosti potvrđujući ono u što smo oduvijek sumnjali - da je seks zapravo dobar za srce.

Istraživanje koje su proveli doktori na Univerzitetu u Bristolu i Queen's univerzitetu u Belfastu pokazalo je da muškarci koji su vodili ljubav tri puta sedmično imaju 50 posto manje šansi za oboljenje srca.

Rezultati ovog istraživanja sugerišu prakticiranje seksa za prevenciju srčanih i moždanih udara. Ispitivanje je trajalo deset godina i uključivalo je 2.500 muškaraca između 45 i 59 godina. Na osnovu ove studije fizijatri su zaključili da upražnjavanje seksa 20 minuta tri puta sedmično može zamijeniti fizičku aktivnost koja se savjetuje za dobro zdravlje i pokretljivost.

"Veza koju smo otkrili između učestalosti seksualnih aktivnosti i smrtnosti je zaista od šireg javnog značaja", izjavio je koautor studije Shah Ebrahim sa Univerziteta u Bristolu.

Profesor Ebrahim je studiju prezentirao na 4. Svjetskom kongresu za moždani udar, navodi Psychology Today.

"Naravno ovaj odnos između seksa i dugovječnosti može biti poljuljan različitim utjecajima nekih drugih životnih navika i stilova", dodaje Ebrahim upozoravajući da studija treba biti dublje istraživana.