Zdravlje
0

Sedam načina za održavanje dobre forme mozga

Sarajevo-x.com
Vaš mozak je centar svega što radite, svega što osjećate i svih vaših misli. Mozak je moćni kompjuter koji pokreće vaš život i nježni organ koji udomljava vašu dušu. Zato je jako važno očuvati ga zdravim i u dobroj formi.

Redovnim upražnjavanjem određenih aktivnosti možete poboljšati svoju memoriju, sposobnosti za rješavanje komplikovanih zadataka i potaknuti svoju kreativnost. Slijedi nekoliko savjeta kako održati dobru kondiciju vašeg mozga.

1. Napravite pauzu Odvojite 20 do 30 minuta dnevno za sebe i nemojte ni o čemu razmišljati. Samo se odmorite, ali nemojte spavati, idealno bi bilo da pokušate meditirati. Sjednite mirno u udobnu poziciju i pokušajte misliti o nečemu što vas smiruje – neka blaga i topla boja ili neko mjesto koje volite.

2. Šetajte Kretanjem i sportom općenito možete povećati volumen svoga mozga. Istraživanje rađeno na Univerzitetu Illinois (SAD) potvrdilo je da fizička aktivnost povećava volumen mozga i količinu bijele tvari koja formira veze između neurona.

3. Pročitajte knjigu Knjiga je pravo osvježenje za vaš mozak. Odaberite nešto što vas zaista interesuje i učinit ćete pravu stvar za svoj um. Beneficije koje proističu iz čitanja su dosta značajne jer čitanjem potičete svoje kognitivne sposobnosti i bogatite svoj rječnik. Ukoliko redovno budete čitali, ubrzo ćete biti iznenađeni količinom informacija koje ste zapamtili, a to će vas učiniti i mnogo interesantnijim sagovornikom.

4. Vodite pametne debate

Razgovarajte sa svojim prijateljima i kolegama o stvarima oko kojih se ne slažete. Diskutujte pametno i smireno i nemojte dozvoliti da sve završi svađom. Zdrava diskusija i argumentovan razgovor ubrzava rad vašeg mozga. Sami ćete se iznenaditi svojim rezonovanjem i sklopovima rečenica.

5. Informišite se redovno Ukoliko ne možete naći ništa što mislite da je za vas dovoljno dobro, a da se prodaje na ovdašnjim kioscima, surfajte po internetu i na stranicama novinskih agencija i portla informišite se o stvarima koje se dešavaju u svijetu. Ovakva mentalna stimulacija pojačat će vaše sposobnosti razumijevanja i shvatanja. Svakodnevna saznanja učinit će vas zanimljivijim i načitanijim.

6. Igrajte bilijara Uzmite štap za bilijar i razradite strategiju svoje igre. Ljubitelji bilijara moraju se skoncentriati na blokiranje i odvraćanje pažnje svog protivnika i to sve dok planiraju naredni pokret. Koncentracija na sve stavke koje zahtijeva bilijarska igra može značajno izoštriti vaš um.

7. Naučite svirati neki instrument Stručnjaci sa Stanford Univerziteta otkrili su da učenje muzičkog instrumenta utječe i na moždane aktivnosti. Pored ovoga, stimulirat ćete i svoju kreativnost i poboljšat ćete svoju koncentraciju.