Zdravlje
1

Savjeti za prevenciju bolesti srca

Klix.ba
Bolesti srca nisu rijetka pojava, ali postoje efikasni načini za njihovu prevenciju. Mi vam donosimo njih 15.

Šetnja

Dnevna šetnja u trajanju od 20 do 30 minuta je dobar način prevencije bolesti srca. Veoma je važno da čovjek bude fizički aktivan. Šetnjom se ubrzava ritam srca, poboljšava cirkulacija i jača srce. Šetnja također pomaže u smanjenju krvnog pritiska, gubitku viška kilograma te optimizira nivo šećera u krvi.

Ishrana

Ispravna i zdrava ishrana čine veliku razliku. Potrebno je kontrolisati količinu unesene hrane, jesti žitarice, voće i povrće, a unos trans masnih i zasićenih kiselina smanjiti ili potpuno izbaciti.

Fizička aktivnost

Manjak fizičke aktivnosti je jedan od faktora koji dovode do razvoja bolesti srca. Neaktivan način života povećava količinu masti i holesterola u krvi i tijelu, zbog čega je osoba podložnija kardiovaskularnim bolestima.

Redovni pregledi

Redovni medicinski pregledi su također važni u prevenciji razvoja bolesti srca, posebno ako su od istih bolovali brojni članovi porodice.

Vježbanje

Pored šetnje bi bilo dobro i vježbati dva do tri puta sedmično. Postoje vježbe koje će smanjiti količinu masti u tijelu, spriječiti gojaznost, dijabetes i druge bolesti koje su povezane sa nezdravim načinom života.

Aerobne vježbe

Plivanje, biciklizam i tenis su sjajni za smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Pušenje i alkohol

Svaki ljekar savjetuje prekid konzumacije alkohola i cigareta, jer se radi o faktorima koji potiču razvoj bolesti srca. Radi se o navikama, u pojedinim slučajevima i ovisnostima, koje povećavaju nivo holesterola u krvi.

Starosna dob

Kako čovjek stari, tako se usporava njegovo tijelo. Nasljedne bolesti i neaktivan život povećavaju rizik od bolesti srca.

Stres

Stres je postao jedan od najvećih faktora koji dovode do razvoja bolesti srca. Stres utječe na simpatički nervni sistem, čime se povećava nivo korizola, a nakon toga dolazi do upala, kao i oštećenja krvnih sudova.

Spavanje

Manjak sna je povezan sa visokim krvnim pritiskom, koji može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je izuzetno važno dovoljno spavati.

Hrana bogata antioksidantima

Takva hrana pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima, a također obnavlja oštećene krvne sudove. Takva hrana je dostupna u prirodi.

Jedite orahe

Orasi sadrže vlakna koja apsorbuju loši holesterol.

Pogledajte sastojke hrane

Sastojci koji se koriste za obradu hrane su veoma važni. Masti, rafinirano brašno i so mogu povećati rizik od razvoja bolesti srca.