Zdravlje
13

Savjeti stručnjaka koji će vam pomoći da se riješite stresa

Klix.ba
Nedavna studija je pokazala da jedan od četiri radnika uzima nekoliko slobodnih dana na poslu zbog stresa kojem je svakodnevno izložen, kako zbog poslovnih pritisaka i obaveza, tako i zbog privatnih.

Međutim, postoje i drugi načini da se riješite stresa.

  1. Vježbanje s prijateljima - Jedan od najvećih izazova s kojim se susreće svaka odrasla osoba je kako obaviti sve obaveze u 24 sata. Kad posao počinje rano i završava kasno veoma je teško pronaći vrijeme za društveni život i vježbanje. Upravo to je potaknulo Katie Booth da napravi fitness aplikaciju Fitssi.

"Tokom vježbanja sa drugim osobama možete se smijati i provesti zabavno kvalitetno vrijeme s prijateljima. Osim toga, ostat ćete u formi i bit ćete zdraviji", kazala je Booth.

Također, svaka fizička aktivnost potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće koji stvara pozitivan osjećaj u tijelu, smanjuje bol i pomaže u opuštanju.

  1. Zeleni čaj – Kafa je sastavni dio dana svakog čovjeka koji je u radnom odnosu, ali zeleni čaj vam može dati istu količinu kofeina, ali s umirujućim antioksidansima. Zeleni čaj je odličan za popravljanje raspoloženja. Istraživanja su pokazala da tinin koji se nalazi u zelenom čaju opušta moždane vijuge, oslobađa tijelo od tjeskobe i smanjuje stres.

  2. Određivanje prioriteta – Doktorica Marilyn Glenville savjetuje da svi oni koji su pod stresom nauče kako odrediti prioritete.

"U životu ne postoji ništa važnije od zdravlja. Naučite reći 'ne' ukoliko mislite da ste preuzeli previše posla", kaže doktorica Glenville.

  1. Pilates – Kao što je već navedeno, svi oblici fizičkih aktivnosti potiču proizvodnju endrofina, zbog čega se osoba osjeća sretno. Osim toga, pilates će vašem umu omogućiti da uzme predah.

"Svi koji se redovno bave pilatesom znaju da se osjećaj mira javlja već nakon nekoliko minuta. Pilates povećava fleksibilnost i poboljšava držanje, što pomaže u oslobađanju napetosti", kazala je Lynne Robinson autorica knjige Pilates for Life.

  1. Smijanje – Zbog stresa se uglavnom osjećamo jadno, a smijeh u tim situacijama može učiniti čudo za um i tijelo.

"Mnoge studije pokazuju da smijeh jača našu energiju, smanjuje nivo hormona stresa, poboljašava imunitet i smanuje bol", ističe doktorica Glenville.

Baš kao i fizička aktivnost, i smijeh potiče proizvodnju endrofina zbog kojeg se osjećamo sretno i opušteno.

  1. Avokado – Brojne studije su povezivale pozitivna dejstva avokada sa borbom protiv starenja, bolestima srca pa čak i karcinomom. Avokado sadrži malo soli i vlakna, bogat je kalijem i vitaminom E.

"Dodajte avokado svojoj ishrani. On je dobar izvor magnezija koji pomaže u proizvodnji energije i smirivanju nervnog sistema" , navodi doktorica.

  1. Dovoljno sna – Nedovoljno sna mijenja metabolizam zbog čega on ne radi učinkovito. Utvrđeno je da dodatni sat sna može dovesti do vidljivog gubitka težine u roku od nekoliko sedmica. Kvalitetan san je neophodan za sreću jer ako ne spavate dovoljno osjećat ćete se ljutim, tužnim i psihički iscrpljenim.