Zdravlje
0

Sat duže u krevetu spas od srčanog udara

Sarajevo-x.com
Više sna može spriječiti srčane udare, tvrde naučnici koji su istraživanjem zaključili da oni koji inače spavaju duže imaju triput manje zakrčene arterije.

Nova studija provedena je nakon one čijim zaključcima se savjetuje da je sedam sati spavanja u toku jednog dana idealno za zdravu kilažu i dug život.

Ovaj put doktori su upoređivali dužinu spavanja sa zdravljem arterija 500 ljudi između 35 i 47 godina. Prvo im je 2001. godine urađen CT snimak koji je pokazao da nema znakova kalcifikacije. Pet godina kasnije, kalcifikacija arterija pojavila se kod 27 posto ispitanika koji su spavali manje od pet sati dnevno.

Kod onih koji su spavali pet do sedam sati dnevno, procenat je manji i iznosi 11 posto. Kod učesnika u istraživanju koji su dnevno provodili preko sedam sati spavajući, procenat onih kod kojih se pojavio proces kalcifikacije arterija bio je još manji - šest posto.

Naučnici su izračunali da jedan dodatni sat sna za trećinu smanjuje ovaj rizik, objavio je britanski list Daily Mail. U obzir je uzeta i starosna dob, spol, rasa, nivo obrazovanja, te pušačke navike.

Studiju je proveo tim stručnjaka sa Univerziteta u Čikagu, a objavljena je u Žurnalu američkog udruženja medicinara. U njenom zaključku naglašeno da se još uvijek ne može "propisati" idealan broj sati sna.