Istraživanje
0

Samoliječenje anksioznosti povećava rizik od ovisnosti

FENA
Osobe koje konzumiraju alkoholna pića ili samoinicijativno koriste lijekove kako bi umirile anksioznost, pod povećanim su rizikom da kasnije postanu pravi ovisnici od alkohola i medikamenata, upozorili su istraživači s Univerziteta Manitobe u Kanadi.

Analizirajući jednu američku studiju o problemima s pićem i mentalnim bolestima, kanadski tim je utvrdio da 13 posto onih koji pate od anksioznog poremećaja, a samoinicijativno se "liječe" alkoholom, kasnije postaju alkoholičari, dok se među onima koji to ne čine, ovisnost od alkohola razvija u samo pet posto slučajeva, prenosi Reuters.

Kada su uzeti u obzir prihodi, starost i drugi faktori od značaja, ispostavilo se da su anksiozne osobe koje se same liječe, pod 2,5 do pet puta većim rizikom da postanu ovisne od alkohola ili medikamenata nego one koji se liječe prepisanom terapijom.

Kanadski tim također je utvrdio da su osobe koje se same "liječe" alkoholom od anksioznosti, tri puta sklonije da razviju tzv. socijalnu fobiju, mada je moguće da je klica tog poremećaja u njima bila od početka, a alkohol ju je samo podstakao.

Moguće je također da do zaziranja od društva dolazi zbog društvene neprihvatljivosti zloupotrebe alkohola i lijekova.