Zdravlje
0

SAD: Odobren novi lijek protiv HIV-a

FENA
Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je novi lijek "Truvada", čija preventivna upotreba smanjuje rizik od dobijanja virusa HIV, što predstavlja prekretnicu u 30-godišnjoj borbi protiv virusa koji izaziva sidu.

Lijek proizvođača Gilead Sciences iz Kalifornije, namjenjena je zdravim osobama koji su pod velikim rizikom od dobijanja virusa HIV-a putem seksualnog odnosa s inficiranim partnerom. Odobravanje novog lijeka uz davanje "zelenog svjetla" za korišćenje novog HIV testa za samoprovjeru, najveći su koraci u višegodišnjoj borbi za suzbijanje daljeg širenja virusa HIV-a u toj zemlji, prenose u utorak agencije.

Oko 1,2 milion Amerikanaca ima HIV i godišnje je zabilježen rast od oko 50.000 novih slučajeva, uz procjene da petina inficirani, ili oko 240.000 osoba, nisu ni svjesni da u svom tijelu imaju ovaj opasan virus.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da novi lijek "Truvada", koji košta 14.000 dolara, vjerovatno neće biti dostupan mnogima bez zdravstvenog osiguranja, upravo onima koji su često pod najvećim rizikom od dobijanja virusa, i da postoji opasnost da lijek neće biti korišćen pravilno, pošto je potrebno da se uzima svakoga dana kako bi bio efikasan.

Lijek se već nalazi u prodaji u SAD-u i ima oznaku upozorenja da prije korišćenja osoba treba da se testira kako bi se potvrdilo da nema virus, jer bolesnici koji imaju virus HIV-a mogli bi da razvije otpornost na lijekove što bi dovelo do težeg liječenja, ali i da lijek ima neželjene efekte na bubrege i jetru konzumenata.

Poslije zvaničnog odobrenja lijeka od nadležne američke agencije, proizvodjač neće mijenjati cijenu lijeka koja je u SAD-u 14.000 dolara, što neće uticati na opseg njegove upotrebe, navode stručnjaci, jer troškovi liječenja oboljele osobe kojoj je dijagnostikovan HIV procjenjuje se na više od 600.000 dolara.