Zdravlje
55

SAD: Ecstasy bi mogao postati legalan u psihoterapiji za samo pet godina

Klix.ba
MDMA, Ecstasy ili Molly je polusintetička psihoaktivna droga koja se smatra psihodeličnom drogom, iako efekti koje uzrokuje odstupaju od tipičnih psihodelika, dajući više stimulativne nego vizualne efekte. Pored štetnosti koje pravi organizmu, kao i činjenice da je ilegalna, jedna američka organizacija radi na tome da je legalizira u psihoterapijske svrhe.

"Radimo na tome da američka agencija za hranu i lijekove do 2021. godine odobri MDMA i na dobrom smo putu da se to desi", kaže Rick Doblin, izvršni direktor organizacije Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS).

U želji da dođe do svog cilja ova je organizacija uložila ambicioznih 21 milion dolara kako bi provela klinička istraživanja i treninge psihoterapeuta.

MDMA je empatogen koji stimulira centre u mozgu odgovorne za osjećanja ljubavi, povezanosti i empatije.

"Ukoliko se koristi pod nadzorom treniranog i certificiranog ljekara, ljudima koji boluju od PTSP-a, primjerice, može pomoći da se suoče sa svojim traumatičnim sjećanjima na siguran način, što predstavlja značajan dio oporavka. O tome se radi - MDMA treba biti pomoćnik psihoterapiji i pomoći čitav proces", navodi Doblin.

U prvom testnom istraživanju korištenja MDMA kod osoba s PTSP-om 83 posto ispitanika nakon samo dvije sesije nije pokazivalo simptome poremećaja, navodi on.

Huffington Post je u razgovoru sa Doblinom nastojao istražiti na koji način MDMA može pomoći ljudima sa mentalnim poteškoćama i poremećajima kao što su anksioznost.

"Ljudi ovu drogu povezuju s opasnošću i velikim rizicima. Dosta često slušamo o tome kako samo jedna doza može uništiti vaš mozak i napraviti velike posljedice. U našim kliničkim istraživanjima nismo došli do takvih podataka i smatram da su oni pretjerani. Pored toga, neki se pacijenti plaše kako će uz ovu terapiju razviti ovisnost, no to je nemoguće uz nadzor ljekara. Kad je neko u stanju ponovo kontrolisati svoje emocije, onda iscjeljenje može početi", navodi Doblin.