Zdravlje
22

Ruke su karika u lancu prijenosnika zaraznih bolesti

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Higijena ruku je naročito važna, jer se prljavim rukama šire mnoge bolesti kao što su crijevne zarazne bolesti, akutne bolesti disajnih puteva i infekcije kože i očiju - kazala je Agenciji Fena specijalista higijene i zdravstvene ekologije doktorica Aida Vilić-Svraka povodom Međunarodnog dana pranja ruku.

"Ruke su karika u lancu prenosnika i uzročnika zaraznih bolesti koja direktno povezuje uzročnika bolesti s namirnicom i to je ujedno najčešći put zagađenja namirnica i prenosa zaraznih bolesti", istakla je.

Naglašava da je naročito bitno obratiti pažnju na zarazne bolesti kao što su žutica, koja je prvenstveno bolest prljavih ruku.

"Za pravilno pranje ruku potrebno je osigurati toplu, tehnički ispravnu vodu, sapun i jednokratne papirnate ručnike. Ne preporučuje se brisati ruke platnenim ručnicima, jer se na taj način štetne bakterije mogu lakše širiti", objasnila je doktorica Vilić-Svraka.

Podvlači da ruke uvijek treba prati prije jela, nakon obavljanja nužde, prije pripremanja jela, nakon dodirivanja lica, usana ili čišćenja nosa, nakon dodirivanja otpadaka hrane ili smeća, upotrebe cigareta ili duhana, čišćenja te nakon vožnje javnim prijevozom.

"Pranje ruku sapunom je finansijski lako ostvarljiva mjera u svim zemljama i najisplativija zdravstvena intervencija. Zbog toga je to i poruka ovog dana - Međunarodnog dana pranja ruku", kazala je Vilić-Svraka za Agenciju Fena.