Zdravlje
0

Roditelji su odgovorni za gojaznost svoje djece

Sarajevo-x.com
Nova američka studija o gojaznosti pokazala je da djeca sa prekomjernom težinom, koja žive u stresnom okruženju, imaju više poteškoća prilikom skidanja viška kilograma. Gojazna djeca čiji roditelji svoj stres prenose na njih, traže utjehu u hrani i tako postaju sve deblji.

"Kada roditelji stres sa posla ili probleme između sebe prenose na dijete, ono, pored problema sa prekomjernom kilažom, može razviti i depresiju. Djeca učestvuju u svim životnim situacijama koje se tiču njihovih roditelja tako da roditeljski problemi utječu na kvalitet života njihove djece", kazao je za Reuters vođa ove studije, David Janicke, profesor na Univerzitetu Florida.

Janicke i njegov tim razgovarali su sa 96 gojazne djece i njihovim roditeljima. Roditelji koji su tokom razgovora sa stručnjacima priznali da imaju visok nivo stresa u poslovnom okruženju te da svoje probleme donose i u vlastiti dom, govorili su i o depresivnom ponašanju svoje djece te i o problemima sa ishranom zbog koje su njihova djeca postala gojazna.

Po okončanju studije, stručnjaci su zaključili da roditelji koji imaju stresan poslovni život nemaju dovoljnu količinu energije kako bi svojoj djeci pružili emotivnu podršku, pripremili zdravu hranu i provodili s njima kvalitetno vrijeme. Sve to dovodi do razvoja depresije kod ove djece i nagomilavanja suvišnih kilograma.