Boluje od Angelmanovog sindroma
237

Rio, slijepi dječak koji nikada ne spava i uvijek je nasmijan

Klix.ba
Rio Vicary pati od nevjerovatno rijetke kombinacije bolesti koja mu ne dopušta da spava. Međutim, za ovog hrabrog dječaka to ne predstavlja problem jer je uvijek veseo i nasmijan.
Jednogodišnji Rio najveća je sreć mladih roditelja. Ovaj kovrđavi dječak boluje od Angelmanovog sindroma, rijetkog poremećaja koji mu je uskratio hodanje i govor. Osim toga, Rio ne može ni spavati tako da mu je potrebna 24-satna njega.

Bolest mu je dijagnosticirana dvije sedmice nakon rođenja i veći dio života proveo je u bolnicama gdje su o njeu brinuli mnogi pedijatri i doktori porodične medicine. Rio je također albino zbog čega je oslijepio. Ali, to mu ne uskraćuje zadovoljstvo uživanja u muzici i svjetlosti.

Brižni roditelji Gemma i Wayne prave senzorsku sobu za svog sina u mjestu Halfway u gradiću Sheffield u Velikoj Britaniji. Osim Ria, sretni roditelji imaju još dva sina, sedmogodišnjeg Codyja i četverogodišnjeg Jaydena. Riov pravi dom je, nažalost, Dječija bolnica u Sheffieldu. Pomoć zdravstvenog osiguranja od izuzetne je važnosti za porodicu Vicary.

Hrabri dejčak hrani se preko cjevčice u vratu. Ovo je prethodila brza reakcije mame nakon što se njen sin počeo daviti.

"Počeo se gušiti u mlijeku nakon čega sam nazvala Hitnu pomoć. Poplavio je što me strašno preplašilo. Užasan zvuk dolazio je iz njegovog grla. Srećom, medicinari su stigli na vrijeme", kaže Gemma. Gastroenterolog David Campbell kaže kako Rio ima mnogo problema, ali je hrabar dječak.

"Njegovo stanje čini ga jedinstvenim. Ali, uprkos problemima, Rio je uvijek nasmijan, uživa u svjetlosti i muzici", kaže Campbell.