Fenomen koji se rijetko dešava
0

Rinku Devi rodila dvoje djece iz dvije maternice

Sarajevo-x.com
Indijka Rinku Devi je nedavno rodila dva dječaka istovremeno, ali oni nisu blizanci. Naime, Rinku ima dvije maternice.

Sretna majka je iz grada Patna u Indiji, a jedna je među 50 miliona žena kojima se ovakvo nešto dogodi. Doktori su bili prvo zaprepašteni, ali su kasnije vidjeli o čemu se radi, te su saopćili da je Devi rodila zdravu djecu. Stručnjaci kažu kako se u prosjeku jednom godišnje dogodi ovakva stvar u cijelom svijetu.

Rinku (28) je bila uvjerena da nosi blizance, ali nije imala pojma o svom zdravstvenom stanju poznatom kao uterus didelphys, odnosno dvokrevetna maternica.

"Saznala sam da imam dvije maternice kad sam se već porađala. Nisamznala kako reagovati. Već sam imala porođajne bolove i bila sam prilično uplašena. Nikada prije nisam čula da se nekome desilo isto što i meni. Tek sam saznala koliko je to rijedak slučaj i koliko su stvari ozbiljne nekoliko dana nakon mog poroda. Sretna sam što je sve ispalo kako treba i hvala Bogu na ovoj predivnoj djeci", rekla je Rinku.

Dr. Dipti Singh koja je vodila trudnoću ove žena kaže da se nikada ranije nije susretala s tim.

"Kada sam otkrila o čemu se radio bila sam šokirana. Ranku je već imala jedno dijete, ali joj ranije nisu otkrili da ima dvije maternice. Čak ni moja svekrva koja je penzionisana prošle godine, a bila je vođa ginekologije u gradskoj bolnici, nije se susretala sa ovim. Rinku je bila zdrava i sreća sve je bili dobro sa bebama, ali smo odlučili poroditi je na carski rez, tako da su na svijet stigla dva dječaka od 1,5 i 2 kilograma", kaže Singh.