{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Riblje ulje smanjuje rizik od raka prostate za 60%

S
25.3.2009. u 22:09
0
1
Riblje ulje smanjuje rizik od raka prostate za 60%
0
Riblje ulje smanjuje rizik od raka prostate za 60%
Riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama izvrsna je zaštita protiv raka prostate, tvrde naučnici iz San Francisca.
Riblje ulje iz masne ribe kao što je haringa, losos ili skuša sadrži visoko vrijedne supstance koje smanjuju rizik od opasnog raka prostate za nevjerovatnih 60 posto.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 466 bolesnih i 478 zdravih muškaraca bazirano je na prehrambenim navikama obje grupe.

Dokazano je muškarci koji su dva ili tri puta mjesečno jeli punomasnu ribu imali 36 posto manji rizik od obolijevanja od opasne bolesti, dok je kod onih koji su istu ribu jeli svake sedmice taj postotak iznosio 57 posto.

Isto tako, muškarci koji su u prehrani imali zastupljene morske plodove pokazali su visoku otpornost na rak prostate budući da su i morski plodovi izuzetno bogati omega-3 kiselinama.

'Omega-3 masne kiseline imaju razarajući učinak na COX-2 gene koji izazivaju upale žlijezda i glavni su pokretači raka prostate. Jedan obrok lososa ili neke druge masne ribe sedmično može napola smanjiti uticaj opasnog gena na prostatu', izjavio je profesor John Witte, vodeći autor istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu Cancer Research.

Riblje ulje se pokazalo bitnim preventivnom lijekom kod niza bolesti, posebno nakon otkrića da su stanovnici hladnijih priobalnih područja, čije su vode bogate masnom ribom, mnogo zdraviji u odnosu na ljude koji ne jedu ribu tako često.

Prvi put naučnici su ovu pojavu uočili kod Eskima čije srce i krvotok obolijevaju čak pet puta rjeđe nego kod drugih ljudi. Također, omega-3 masne kiseline bitan su čimbenik u borbi protiv raka pluća i debelog crijeva, te kod dijabetesa.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: