Zdravlje
211

Redovan seks produžava život

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Brojne su prednosti redovnog seksa, a u nastavku čitajte samo neke od njih.

Redovan seks itekako pozitivno utječe na naše zdravlje, a evo na koji način.

Orgazmi vam mogu produžiti život

Jedna studija iz 1997. godine ispitala je preko 900 muškaraca dobne skupine između 45 i 59 godina koji su prijavili kako imaju češće orgazme (najmanje dva puta sedmično).

Druge su studije pak pokazale kako žene koje imaju češće orgazme tokom seksualnog odnosa žive duže od onih koje ne doživljavaju orgazme. Stručnjaci smatraju kako je to iz razloga kako dobar seks doprinosi sretnoj i zdravoj vezi koja ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Srce čini zdravijim

Nakon seksa možete osjetiti navalu pozitivnih emocija i to je ono što osjetimo na svojoj koži, no redovan seks utječe na dugoročno zdravlje srca. Jedna studija iz 2009. godine pokazala je kako muškarci koji su imali seks dva do tri puta sedmično imali manji rizik od razvijanja srčanih bolesti od muškaraca koji se se seksali tek nekoliko puta mjesečno ili jednom mjesečno.

Srčani udar je glavni uzročnik smrti i muškaraca i žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Seks je dobar iz razloga što se smatra umjerenom vrstom tjelovježbe koja troši kalorije i pomaže nam da se osjećamo bolje.

Može vam pomoći da lakše zaspite

Nedovoljna količina sna može uzrokovati čitavu listu srčanih problema, od problema s srcem do dijabetesa, depresije, pa čak i rane smrti. Redovan seks pomaže izlučivanje hormona serotonina, oksitocina i prolaktina, koji je direktno povezan sa spavanjem.

Smanjuje stres

Stres može ostaviti značajne posljedice na naše zdravlje i dovesti do velikog broja zdravstvenih problema - nesanice, debljanja, srčanih bolesti... Pored toga, stres smanjuje seksualnu želju i može utjecati na kvalitet seksualnog odnosa.

Redovan seks smanjuje stres budući da podstiče lučenje endorfina koji utječu na dobro raspoloženje, kao i hormona oksitocina, "hormona ljubavi" koji smanjuje bol i pojačava osjećaj sreće.