Zdravlje
52

Razlozi zašto biste svako jutro trebali piti toplu vodu sa limunom

Klix.ba
Želite smanjiti kafu ili je u potpunosti izbaciti iz prehrane? Onda pokušajte sa ovim alternativnim napitkom koji će pomoći vašem tijelu da se osjeća bolje.

Šolja vruće vode sa iscijeđenim svježim limunom je idealna alternativa i savršen jutarnji napitak kafi koji preporučuju brojni nutricionisti.

U nastavku pročitajte četiri razloga zbog kojih biste ovaj napitak mogli učiniti svojim jutarnjim ritualom.

Pomaže detoksu organizma

I dok je limun prilično kiseo, on je izvrsna namirnica koja pomaže tijelu da vrati svoj prirodni pH balans. Internista i ljekar integrativne medicine dr. Frank Lipman je veliki zagovaratelj ovog napitka, budući da kombinacija limuna i vode budi našu jetru i podstiče izbacivanje toksina iz tijela.

Razbuđuje probavni sistem

Ovaj jednostavni napitak stimulira probavni trakt, pomaže crijevima da bolje apsorbuju nutrijente iz hrane i omogućava hrani da lakše prolazi kroz crijeva.

Pomaže gubljenju suvišnih kilograma

Limun sadrži pektin, topivo vlakno za koje je dokazano da pomaže gubljenju suvišnih kilograma. Ukoliko volite čajeve sa medom ili šećerom, radije se pokušajte prebaciti na ovu, mnogo zdraviju alternativu.

Smiruje uznemiren stomak

Ukoliko kasno i obilno večerate, te idete na spavanje sa punim želucem, možete osjetiti žgaravicu i napuhanost sutradan ujutro. Topla voda čisti vaš sistem, dok flavonoidi iz limuna smanjuju kiselinu u želucu, tako da vam pomažu otkloniti ove simptome.