Zdravlje
0

Razlika između dobrog i lošeg holesterola

Sarajevo-x.com
Pošto se u posljednje vrijeme mnogo govori o zdravoj ishrani i zdravom načinu života, mnoge zbunjuju izrazi dobri i loši holesterol. Prije svega treba naglasiti da je holesterol potreban našem organizmu, no kada prekoračimo potrebne količine, on se taloži na zidovima arterija, smanjujući njihov obim te izaziva arterosklerozu. Zato nam je potreban dobri holesterol.

Kada se holesterol kreće kroz krv, on se vezuje uz lipoproteine. Prema tipu lipoproteina holesterol se dijeli na dvije grupe loši (LDL) i dobri (HDL).

LDL holesterol se u krvotoku spaja sa lipoproteinima male gustine te tokom vremena stvara stanje koje nazivamo arteroskleroza. To stanje kasnije može dovesti do ozbiljnih oboljenja te uzrokovati infarkt i moždani udar. Suprotno tome, HDL holesterol se veže sa lipoproteinima velike gustoće. On tako uklanja loši holesterol iz krvnih sudova i nosi ga prema jetri gdje se on putem žuči izbacuje iz organizma.

Životinjske masti su najveći izvor LDL holesterola i njihovo konzumiranje treba ograničiti, naročito poslije tridesete godine. Ulja iz sjemenki bogata su polinezasićenim masnim kiselinama, pa smanjuju ukupni holesterol, što znači i dobri i loši. Zato treba biti oprezan sa takvim uljima.

Maslinovo ulje povećava nivo HDL holesterola te štiti krvne sudove od arteroskleroze, a uz to ne snižava nivo ukupnog holesterola.

Optimalno rješenje za dobro zdravlje je naizmjenično korištenje ulja iz sjemenki te maslinovog ulja. No pazite, ove vrste ulja ne smijete miješati, jer se umanjuje efekat stvaranja dobrog holesterola.

Pored ishrane, nivo dobrog holesterola možete povećati prestankom pušenja, izbjegavanjem alkohola te redovnim fizičkim aktivnostima.